Hlavní obsah

Počítače terorizuje spam. Jak se bránit

Právo, Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bezpečnostní experti ze společnosti Cisco odhadují, že letos vzroste množství nevyžádané pošty o rekordních 30 procent. Podle aktuálních dat společnosti Symantec přitom již nyní tvoří spam více než 92 procent ze všech odeslaných e-mailů. Poradíme, jak se bránit.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Nejčastějším obsahem spamu jsou nejrůznější nabídky na cenově výhodné léky, módní doplňky, hodinky, produkty na snižování váhy, půjčky a pracovní místa. Místo výhodné nabídky přitom zpráva zpravidla skrývá nějaký škodlivý virus.

Zneužívány jsou také nejrůznější katastrofy, jako například v roce 2010 zemětřesení na Haiti, kdy se pod záminkou humanitární pomoci snažili podvodníci vylákat z důvěřivých lidí finanční prostředky.

Pokud nevíte, od koho e-mail je, nikdy nestahujte jeho přílohu a neklikejte na žádné odkazy. Pozor je nutné dávat na zprávy, v nichž odesílatel požaduje, abyste se přihlásili na nějakou webovou stránku a aktualizovali informace o vašem účtu.

Nevyžádaná pošta na sociálních sítích

Spam se stále častěji šíří také v prostředí sociálních sítí. Počítačoví podvodníci se totiž podle analýzy společnosti McAfee snaží nabídkou peněz nalákat především mladé uživatele, aby si zakládali účty v různých sociálních sítích a rozesílali dále nevyžádané zprávy.

Příkladem je mikroblogovací síť Twitter, která je podle statistik masivně zneužívána. Podvodníci využívají toho, že na Twitteru mohou být příspěvky uživatele přístupné naprosto všem uživatelům, a to i prostřednictvím nejrůznějších fulltextových vyhledávačů.

Zákon je bezbranný

Na nevyžádanou poštu se pokusili vyzrát zákonodárci v USA. V roce 2003 zavedli zákon CANSPAM, který zakazuje používat nepravdivé údaje v hlavičce e-mailu a přikazuje firmám i soukromým osobám vždy uvést jednoznačnou identifikaci odesilatele.

I přes veškerá legislativní opatření a trestní postihy zůstávají v USA hlavním zdrojem nevyžádané pošty botnety (sítě k rozesílání spamu – pozn. red.), které ji dále rozesílají po celém světě.

Spammeři po celém světě v současnosti těží z možnosti anonymních registrací domén a levnějšího hostingu webových stránek, který přinesla především hospodářská krize.

Jejich metody jsou navíc stále propracovanější. Dokážou například rychle měnit svoje IP adresy, jakmile se ty aktuálně používané dostanou na seznam „nevhodných“ internetových stránek (blacklist).

Spamfighter: kladivo na počítačové piráty

Většina e-mailových klientů obsahuje nástroje pro blokování nevyžádané pošty. Výjimkou není ani Microsoft Outlook a Outlook Express. Pokud se vám však zdá filtr těchto programů málo účinný, můžete vyzkoušet doplňkový program Spamfighter.

Foto: Novinky

Spamfighter

Stejně jako většina podobných aplikací dokáže program automaticky vyhodnotit příchozí e-mail, a v případě podezření jej zařadí do složky s nevyžádanou poštou. Hlavní výhodou Spamfighteru je ale proti konkurenci nástroj, který dokáže umisťovat spamové adresy a emaily do mezinárodní databáze.

Díky tomu je prověřování zpráv daleko důkladnější. Výrobce nabízí ke stažení program v profesionální verzi, která je zpoplatněná. Pokud za něj nechcete platit, automaticky se po 30 dnech používání přepne do jednodušší verze, která je zdarma.

  • Klady: výborné výsledky detekce
  • Zápory: v bezplatné verzi obsahuje reklamu
  • Kde stahovat: www.spamfighter.com

Norton Internet Security: kompletní ochrana PC

Norton Internet Security je kompletní balík pro ochranu počítače. Kromě antispamu obsahuje také antivirus, antiphishingovou ochranu, nástroj pro odstraňování spywaru, ochranu osobních údajů a internetového prohlížeče.

Foto: Novinky

Norton Internet Security 2011

Sám dokáže automaticky naplánovat kontrolu počítače a aktualizaci všech součástí bezpečnostního balíku na dobu, když počítač není používán. Díky tomu je vhodný pro použití i na pomalých počítačích, jako jsou například netbooky.

Norton Internet Security je možné stáhnout z webu výrobce. Roční licence vyjde na necelých 1600 Kč.

Spam Monitor: úhlavní nepřítel nevyžádané pošty

Velice dobrým nástrojem pro filtrování nevyžádané pošty je aplikace Spam Monitor. Ta je určena pro počítače s operačním systémem Windows, ve kterých běží spuštěná na pozadí.

Foto: Novinky

Spam Monitor

Program dokáže automaticky vymazat spam přímo na poštovních serverech, a to ještě před jeho stažením do počítače. Podporováni jsou nejpoužívanější poštovní klienti, jako je například Microsoft Outlook, Outlook Express, Mozilla nebo Eudora.

Program Spam Monitor je možné ve zkušební časově omezené verzi stáhnout ze stránek výrobce. Plná verze vyjde na necelých 800 Kč.

  • Klady: spamy maže ještě před stažením do PC
  • Zápory: v případě chybné detekce může vymazat i e-mail, který ve skutečnosti nebyl spam
  • Kde stahovat: www.pctools.com/spam-monitor

Lark AntiSpyware: poradí si s počítačovým smetím

Prostřednictvím nevyžádané pošty útočníci často šíří škodlivé programy. Odhalit je dokáže aplikace Lark AntiSpyware. Vedle klasických virů si poradí se spywarem, adwarem, malwarem, trojskými koni, dialery, keyloggery i hijackery.

Foto: Novinky

Lark AntiSpyware

Když na některý z takových programů narazí, automaticky jej odstraní. Při hledání škodlivých programů dokáže antivirus procházet ZIP archívy i vyměnitelná média, jako jsou nejrůznější USB paměti, externí pevné disky, ale například i diskety.

  • Klady: jednoduchý, ale velice účinný program
  • Zápory: hledání počítačových infekcí trvá poměrně dlouho a snižuje výkon počítače
  • Kde stahovat: www.larkantispyware.com

Spamy spolknou víc energie než velkoměsto

Ročně přijde do e-mailových schránek 62 biliónů nevyžádaných zpráv, tzv. spamů. Rozesílání, prohlížení a mazání těchto mailů ročně stojí 33 miliard kilowatthodin energie. To je spotřeba velkoměsta s 2,4 miliónu lidí.

Palivo na výrobu této energie (ročně asi 7,5 miliónu tun benzínu) by mohlo celý rok pohánět flotilu 3,1 miliónu automobilů. Uvádí to studie, o níž informoval německý deník Die Welt. Spamy jsou největší zátěží v USA. Je to však problém, který se dá řešit, jak loni ukázalo uzavření spamovacího místa McColo – počet spamů poté klesl o 70 procent.

Podle studie by energetická a ekologická cena nevyžádaných e-mailů mohla být ještě daleko vyšší nebýt automatických filtrů, které většinu této „pošty“ zadrží. Bez nich by se totiž spotřeba energie na spamy vyšplhala až na 135 miliard kilowatthodin. To by na rok stačilo pro desetimiliónovou megapoli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám