Hlavní obsah

Sněmovna schválila plán zahraničních misí na další dva roky

Praha
Aktualizováno

Sněmovna dala souhlas s posílením české účasti na misi v Afghánistánu. V rámci plánu pro další dva roky by se měli čeští vojáci v příštím roce postupně stahovat z Kosova, naopak až 200 dalších zamíří do Afghánistánu. Proti návrhu se stavěli poslanci soc. dem. a komunisté, z opozičních sil jej ale už před týdnem podpořili zástupci soc. dem. v Senátu.

Článek

Poslanci se ve středu přeli, zda je mise v Afghánistánu smysluplná a zda by neměli nechat Spojené státy, aby válku dokončily. Zatímco poslanci koalice argumentovali tím, že se jedná zejména o prestiž ČR v zahraničí a její odpovědnost k plnění závazků vůči svým partnerům, opozice se proti tomu stavěla s tím, že už dnes má ČR v přepočtu na počet obyvatel jedno z nejsilnějších zastoupení v Afghánistánu. Navíc podle nich není možné zdejší misi dotáhnout úspěšně do konce.

Příští rok má v Afghánistánu sloužit až 720 vojáků, v roce 2012 kolem 640, hlavně v provinčním rekonstrukčním týmu v Lógaru. Součástí mise má být i dopravní letoun CASA. Vojáci se naopak postupně stáhnou z balkánského Kosova, v němž nyní může působit do 550 lidí.

Schválení předlohy doporučil Sněmovně výbor pro obranu a bezpečnost. ČSSD neuspěla při jeho zasedání s návrhem, aby se počet vojáků v Afghánistánu nezvyšoval. Nyní jich tam může být až 535.

Letos poprvé zákonodárci schvalují mise na dva roky s výhledem na rok třetí. Podle ministra obrany Alexandra Vondry (ODS) tím armáda ušetří, protože bude moci s dostatečným předstihem sjednávat různé smlouvy. Větší jistotu ohledně nasazení českých vojáků budou mít také spojenci.

Sněmovna mimo jiné vyjádřila poděkování všem vojákům, kteří působili nebo působí v zahraničních misích.

Poslanci souhlasí se zvýšením počtu europoslanců

Sněmovna ve středu také schválila návrh, podle kterého má vzrůst počet členů Evropského parlamentu (EP) o 18 na 754. Souvisí to s Lisabonskou smlouvou o reformě fungování EU a její opožděnou ratifikací. Česka by se změny, pokud nakonec budou schváleny, netýkaly. Češi mají v europarlamentu 22 zástupců. Návrh protokolu už dříve podpořil i Senát.

Protokol by měl vstoupit v platnost k prosinci ovšem za podmínky, že do té doby budou uloženy ratifikační listiny všech členských států unie u italské vlády, která je depozitářem protokolu.

Původně se počítalo s tím, že se loňské volby do evropského zákonodárného sboru uskuteční již podle Lisabonské smlouvy, což se však nestalo. Dokument začal platit až na konci loňského roku. Počet europoslanců tak určila předchozí smlouva z Nice, která ale jejich počet omezila na 736. Předtím sbor čítal 785 poslanců.

Europoslanci by měli přibýt Rakousku, Francii a Švédsku po dvou, Bulharsku, Itálii, Lotyšsku, Maltě, Nizozemsku, Polsku, Slovinsku a Británii po jednom.

Reklama

Výběr článků

Načítám