Hlavní obsah

Irácká televize nevysílá. Uvedla, že únosci chtěli před masakrem jednat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

Irácké úřady přerušily vysílání satelitní televize Al-Bagdadíja, která při nedělním přepadení bagdádského kostelu vysílala informaci, že útočníci chtějí vyjednávat. Ti vnikli do kostela při večerní mši a uvěznili v něm přes 100 křesťanských věřících. Při zásahu iráckých bezpečnostních sil pak přišlo 53 lidí o život. Mezi desítkami raněných je mnoho žen.

Foto: Thaier al-Sudani , Reuters

Pozůstalí truchlí u rakve jedné z obětí obležení kostela v Bagdádu.

Článek

V úterý se konaly pohřby obětí a vláda oznámila, že událost prošetří a potrestá velitele bezpečnostních sil v bagdádské čtvrti Karráda, v níž kostel leží. Vláda také zaplatí opravu kostela, uhradí léčbu raněných a odškodní rodiny mrtvých. Její mluvčí řekl, že už byla sestavena vyšetřovací komise. Vláda také vyzvala křesťany, aby se nenechali útokem odradit a zůstali v Iráku.

Francie nabídla azyl 150 iráckým křesťanům, včetně těch, kteří byli v neděli zraněni. Ve Francii našlo od roku 2007 azyl 1300 příslušníků irácké křesťanské komunity.

Útok v úterý v Nadžafu odsoudil i nejvlivnější z iráckých šíitských duchovních ajatolláh Alí Sistání. Vyzval policii, aby zajistila Iráčanům bezpečnost. Mezi 53 mrtvými bylo 46 věřících a sedm atentátníků.

Signál byl hned vypnut

Al-Bagdadíja, jejíž sídlo je v Egyptě, přestala vysílat z Iráku krátce po vojenském zásahu. Ministr obrany Abdal Kádir Džasím Ubajdí řekl, že vláda neměla jinou možnost, než vyslat ke kostelu jednotky, protože útočníci hrozili zabitím všech rukojmích.

Al-Bagdadíja ale stačila předtím, než byl její signál vypnut, odvysílat zprávu, že ji telefonicky útočníci kontaktovali a požádali ji, aby odvysílala informaci, že chtějí vyjednávat. Jako poslední televize vysílala záběry početných jednotek rozmisťujících se kolem kostela. Irácké vysílání pak vystřídal program z Egypta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám