Hlavní obsah

Útočníci si zaslání bombových balíčků nejdříve vyzkoušeli nanečisto

– Londýn/Berlín
Novinky, rei

Útočníci, kteří minulý týden z Jemenu letecky zaslali synagoze v Chicagu balíčky s výbušninou, si zaslání balíčků nejprve vyzkoušeli „nanečisto“. Stanici BBC to řekl nejmenovaný americký představitel. Mezitím němečtí vyšetřovatelé oznámili, že i kdyby výbušniny byly padesátkrát slabší, stále by protrhly trup letadla.

Článek

Útočníci si nejprve vyzkoušeli, zda zásilky dorazí na místo určení. Podle BBC v září odeslali balíčky s knihami a dalším materiálem. Záměrem bylo zjistit, za jak dlouho balíčky k adresátovi dorazí.

Minulý týden byly na palubách nákladních letadel ve Velké Británii a Dubaji objeveny balíčky obsahující pentaerythritol-tetranitrát (PETN). Stejnou výbušninu chtěl loni v prosinci mladý Nigerijec Umar Farúk Abdul Mutalláb odpálit v letadle nad Detroitem. Stejně jako loni, i tentokrát byla z útoku obviněna odnož teroristické sítě al-Káida na Arabském poloostrově.

Zásilky, objevené minulý týden v letadlech, byly u různých doručovacích firem podány v jemenském hlavním městě San‘á. Balíčky odeslala jemenská studentka. Policie ji zatkla v sobotu.

Padesátkrát silnější nálože

Podle deníku The New York Times není vyloučeno, že byla sledována trasa balíčků a nálože měly vybouchnout ještě, když byla letadla krátce před přistáním ve vzduchu. Podle pondělního vyjádření německých vyšetřovatelů obsahovaly obě nalezené nálože 300 gramů PETN. Přitom pouhých šest gramů látky podle stanice CNN stačí k protržení kovového pláště dvakrát silnějšího, než je trup letadla. BBC v té souvislosti uvedla, že nálož zadržená v Dubaji se cestou dvakrát dostala na palubu dopravních strojů s cestujícími na palubě.

Hlavním podezřelým z osnování útoku je osmadvacetiletý Ibrahím Hasan Asírí, který je na saúdskoarabském seznamu hledaných teroristů. Na balíčky upozornil bývalý vysoce postavený člen jemenské al-Káidy a vězeň z Guantánama, který se v říjnu vydal saúdskoarabským úřadům. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám