Hlavní obsah

Na výbušniny v letadlech upozornil bývalý člen jemenské al-Káidy

Londýn
Aktualizováno

Na balíčky s výbušninami zaslané z Jemenu do USA úřady upozornil bývalý vysoce postavený člen jemenské al-Káidy, který se v říjnu vydal saúdskoarabským úřadům. S odvoláním na britské činitele o tom v pondělí na svých stránkách informovala BBC.

Foto: Toby Melville, Reuters

Nákladový prostor londýnského letiště Heathrow, kde byly objeveny balíčky s trhavinou.

Článek

Džábira Džubrána Fajfího úřady identifikovaly jako bývalého vězně na americké základně Guantánamo. Tam byl v pondělí pětatřicetiletý muž převezen poté, co jej Američané v roce 2001 zatkli v Afghánistánu.

Po návratu z Guantánama prošel Fajfí v Saúdské Arábii rehabilitačním programem, který má pomoci teroristům zapojit se do společnosti a opustit své bývalé prostředí. Fajfí ale po absolvování tohoto programu odjel do Jemenu a připojil se k tamní al-Káidě.

V polovině října však kontaktoval saúdskoarabské úřady s odůvodněním, že se chce vrátit domů. Prohlásil, že svých činů lituje a že je připraven se vydat úřadům. Předání Fajfího pak koordinovala jemenská vláda.

Agentura AP v pondělí uvedla, že jemenští bezpečnostní činitelé podezřívají saúdskoarabskou vládu z toho, že Fajfího použila jako dvojího agenta, aby ji přinesl informace z teroristické sítě. Saúdská Arábie má v Jemenu stovky informátorů, kterým vyplácí tučné odměny za zprávy o plánech al-Káidy, proti které posledních deset let vede válku.

Jemenská odnož al-Káidy je podezřelá z toho, že odeslala výbušniny ukryté v tiskárně do Chicaga. Balíčky s náložemi byly zachyceny v Británii a ve Spojených arabských emirátech. Není jasné, zda měly výbušniny explodovat v místě určení nebo už ve vzduchu. Podle amerických bezpečnostních expertů ale byly dost silné na to, aby zničily letadla, v nichž mířily do USA.

Jemenská al-Káida se k tomuto pokusu o útok nepřihlásila. V balíčcích ale byla stejná výbušnina, jakou se pokusil loni o Vánocích odpálit nigerijský atentátník na palubě letadla mířícího do Detroitu. K tehdejšímu pokusu o útok se jemenští teroristé přiznali.

Reklama

Související články

Bombové zásilky odeslala jemenská studentka

Dva balíčky s výbušninami odeslala jemenská studentka. Policie podezřelou zatkla v sobotu. Klíčovým podezřelým v případu dvou bombových zásilek, které se měly...

Výběr článků

Načítám