Hlavní obsah

Klaus přirovnal státní maturity ke stavění domu od střechy

Novinky, Miroslav Benč, Kuvajt

Prezident Václav Klaus označil systém státních maturit za stavění domu od střechy a naopak vyzval ke sjednocení školství zezdola, z první třídy. Podle něj je ještě čas na změnu. Fakt, že neuspěla při generálce třetina studentů, nechtěl příliš komentovat. Novinářům to řekl v pondělí během návštěvy Kuvajtu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

„Tak já bych za prvé chtěl vidět ty výsledky a chtěl pochopit důvody. Ono to taky mohl být jiný typ zkoušek, jiný typ maturity a mohlo to být do jisté míry stylové, stylová změna nezvyknutí si na něco,“ prohlásil Klaus.

Dále zdůraznil svůj odpor k systému státních maturit. „Já jsem byl od začátku zásadním odpůrcem maturit. Naopak jsem byl člověkem, který si myslel, že totální liberalizace našeho školství byla také chyba, aby zmizely osnovy a určitá jednota. Státní maturity je stavění domu od střechy. Jestli chceme nějakým elementárním způsobem sjednotit naše školství, tak dělat to od toho posledního okamžiku a ne od první třídy, to se mi zdá naprosto nesmyslné,“ prohlásil Klaus.

„A také bych si moc přál, aby všichni naši experti na ministerstvu ve školství, ale i ve vládě a parlamentu se nad tím ještě zamysleli. Ještě je čas,“ doplnil prezident. Jeho syn Václav Klaus mladší, který je ředitelem gymnázia a poradcem ministra školství Josefa Dobeše (VV), je také odpůrcem státních maturit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám