Hlavní obsah

Britové s Francouzi do budoucích konfliktů pošlou společnou armádní brigádu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britské a francouzské vojenské jednotky budou v případných příštích zahraničních misích působit společně v jedné brigádě. Podle pondělního vydání deníku The Guardian to zakotvuje nová britsko-francouzská armádní smlouva, kterou premiér David Cameron s prezidentem Nicolasem Sarkozym podepíší v úterý v Londýně.

Foto: Profimedia.cz

Britský premiér David Cameron (vlevo) s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym

Článek

„Spolupráce s Francií při společné obraně dává smysl, je praktická,“ řekl deníku nejmenovaný vládní zdroj s poukazem, že dohodě předcházelo pečlivé zvážení a dohoda je v souladu s britským národním zájmem.

Dohoda předpokládá spolupráci obou armád na všech úrovních. Prvním krokem společné brigády má být cvičení ve Flandrech.

The Guardian upozornil, že premiér David Cameron zřejmě narazí na nesouhlas z řad euroskeptiků ve své Konzervativní straně. Konzervativci například v 90. letech kritizovali deklaraci o bezpečnostní spolupráci, kterou uzavřeli britský expremiér Tony Blair a francouzský exprezident Jacques Chirac.

Francouzští a britští vojáci už v minulosti  v zahraničí vzájemně spolupráci, například při misi v Bosně podléhali Britové francouzskému veliteli, i když ten byl ve službách OSN.

Podle dřívějších informací britského listu The Independent také Londýn s Paříží zvažují, že spojí síly při strategii jaderného odstrašení. V praxi by to znamenalo společné hlídky jaderných ponorek, kdy by jedna ponorka -  britská nebo francouzská – zajišťovala ochranu obou zemí zároveň. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám