Hlavní obsah

Hurikán Thomas zesílil a žene se k Haiti

Miami

Hurikán Thomas, jenž řádí v Karibiku, v neděli ještě zesílil a přešel z první do druhé kategorie na pětistupňové Saffirově-Simpsonově stupnici. Zasáhl už Barbados a Svatou Lucii a ostrovní státy v Malých Antilách v Karibském moři. Teď se blíží k Jamajce s větry o rychlosti 160 kilometrů v hodině. V polovině týdne by mohl zasáhnout Haiti.

Foto: Reuters

Článek

"Očekáváme, že dnes ještě poněkud zesílí, s některými změnami od dnešního večera do pondělního rána," sdělilo NHC.

V polovině týdne by se Tomas mohl podle některých modelů přiblížit k Haiti, kde dosud tisíce lidí po zemětřesení z 12. ledna žijí ve stanových městečkách.

Tomas se stal dvanáctým hurikánem, který se během letošní sezony v Atlantiku zformoval. Meteorologové očekávají, že může do zasažených oblastí přinést až 15 centimetrů srážek. Vyvinul se z torpické bouře v sobotu, podobně jakodalší hurikán Shary. [celá zpráva]

Saffirova-Simpsonova stupnice hurikánů rozděluje tento meteorologický jev na západní polokouli do pěti kategorií rozlišovaných podle intenzity jejich trvalých větrů. K tomu, aby byl tropický cyklón označen jako hurikán, musí mít vítr rychlost nejméně 119 kilometrů v hodině. Nejvyšší klasifikace na stupnici, kategorie pět, je vyhrazena pro bouře s větrem přesahujícím 249 kilometrů v hodině.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám