Hlavní obsah

Český pavilon získal na výstavě EXPO 2010 stříbrnou medaili za nápaditost

– Šanghaj

Pavilon České republiky na výstavě EXPO 2010 získal krátce před koncem výstavy prestižní stříbrnou medaili v kategorii kreativity expozice. Ocenění dostal český pavilon v tzv. kategorii C, tedy mezi pavilony s rozlohou do dvou tisíc metrů čtverečních. Cenu mu udělila pařížská Mezinárodní organizace pro výstavy. Novinky o tom informoval mluvčí českého pavilonu Jiří Potužník.

Foto: Petrová Lucie, ČTK

Český pavilon dostal v Šanghaji stříbrné ocenění.

Článek

"Od začátku jsem opakoval, že v Číně chceme představit Českou republiku jako zemi, kam proudí různé myšlenky, kultury a technologie, a její obyvatele jako národ, který z nich s typickou kreativitou vytváří skutečné Plody civilizace," prohlásil generální komisař české expozice Pavel Antonín Stehlík. Dodal také, že stříbrná medaile je dokladem českého úspěchu v Šanghaji.

První místo v kategorii, kde byla ČR oceněna, získalo Slovinsko.

"Jde o první cenu tohoto typu po 43 letech, takže máme obrovskou radost a doufáme, že ji budou mít i všichni Češi," řekl pro Novinky Potužník.

Dokladem úspěchu je i to, že letošní expozice českého pavilonu zůstane v Číně, stát ji v sobotu prodal za zhruba 33 miliónů korun. Smlouvu v Šanghaji podepsali komisař české účasti Pavel Stehlík a zástupci československo-čínské farmy přátelství, konglomerátu, který leží několik hodin jízdy od Pekingu.

Foto: repro foto, Novinky

Interiér českého pavilonu v Šanghaji.

Podle odhadů by měla celková návštěvnost českého pavilonu, který patří k oblíbeným expozicím, pokořit hranici osmi a půl milionu osob. To by mělo být 12 procent z očekávaných 72 milionů návštěvníků světové výstavy.

Reklama

Výběr článků

Načítám