Hlavní obsah

Balíčky ve dvou letadlech do USA obsahovaly výbušné látky, řekl Obama

– Londýn • Aktualizováno

Americké úřady prohledávaly v pátek na letištích v zemi několik strojů zásilkové společnosti UPS. Jedno z letadel společnosti bylo už ver čtvrtek prohledáno i na letiště East Midlands u Nottinghamu. Právě v něm byl nalezen podezřelý balíček. Podle sdělení Bílého domu byl podezřelý balíček nalezen i v Dubaji. Prezident Barack Obama řekl, že v obou předmětech byly nalezeny výbušné látky.

Článek

Podle původních informací přitom nalezené balíčky výbušniny neobsahovaly. Obama nález označil na "jasnou hrozbu Spojeným státům". Podle něj za pokusem stojí odnož  organizace Al-Kajdá v Jemenu.

Obě zásilky měly stejného adresáta, synagogy v Chicagu.

Foto: Jason Reed, Reuters

Barack Obama učinil krátké prohlášení, v němž řekl, že nalezené balíčky obsahovaly výbušninu.

Podle mluvčího Bílého domu Roberta Gibbse se nyní úřady a zpravodajské organizace snaží zjistit, zda je bude následovat nějaký další pokus o teroristický čin.

Výbušnina jako náplň do tiskárny

Stroj, který prohledávali v Británii, směřoval z Jemenu do Chicaga. Podle původních informací FBI měla být bomba maskována jako náplň do tiskárny. Balíček měl obsahovat bílý prášek a také dráty, které tvořily uzavřený obvod.

Podezřelá náplň byla nalezena v pátek už v půl čtvrté ráno. Úřady v USA mezitím prohledávaly stroje na letištích v Newarku a ve Filadelfii. Podle CNN se zaměřily na letouny z Jemenu. Nic podezřelého neobjevily. Letoun prohledávaný v Newarku už mohl odstartovat.

Další podezřelý balíček byl ale podle sdělení Bílého domu nalezen v Dubaji v letadle společnosti FedEx. Firma zastavila všechny lety z Jemenu.

Ze závěrů vyšetřování plyne, že oba podezřelé balíčky, ten v Británii i ten v Dubaji, byly odeslány ze stejné adresy v Jemenu.

Doprovod pro letadlo

V souvislosti v varováním doprovázely stíhačky i civilní letadlo směřující ze Spojených arabských emirátů do New Yorku. FBI ale oznámila, že na letu není nic rizikového.

Foto: Reuters

Letadlo společnosti Emirates, jehož přistání kvůli balíčku z Jemenu hlídaly bojové stroje.

Podle agentury Reuters je ale na jeho palubě zásilka z Jemenu. Letadlo přistálo po půl desáté večer středoevropského času bez problémů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám