Hlavní obsah

Budovu v Praze na Florenci zachvátil požár, osm mrtvých

– Praha • Aktualizováno

Noční požár drážní budovy v těsném sousedství pražského autobusového nádraží na Florenci si vyžádal osm mrtvých. Řekla to mluvčí hasičů Pavlína Adamcová. Jde tak o jeden ze dvou nejtragičtějších požárů v Česku za posledních 20 let. Oheň byl nahlášen ve středu v 00:35. Hasiči dorazili na místo po šesti minutách, dvoupodlažní objekt byl v tu dobu zcela pohlcen plameny.

Článek

Mrtvé našli hasiči na spáleništi objektu. Příčina požáru ani totožnost obětí není zatím známa. Podle pracovníka ostrahy šlo zřejmě o bezdomovce, kteří v opuštěné budově přespávali.

Z hořícího objektu se hasičům a policistům podařilo zachránit dva lidi, které předali zdravotní záchranné službě, řekli na místě velitel zásahu a policejní mluvčí Tomáš Hulan. Podle Adamcové se nadýchali kouře.

"V okolí naši chemici měří emise a můžu říct, že lidé se nemusí bát. Pražanům žádné nebezpečí nehrozí," uvedla. Hasiči však podle ní museli zasahovat v dýchacích přístrojích. Kvůli nedostatku vody ji museli kyvadlově svážet, dodala mluvčí.

Na přilehlou novou budovu autobusového nádraží se oheň nerozšířil. Hasiči likvidovali požár zvenku, protože se obávali zřícení střechy. Ta se také v 01:37 propadla.

Foto: Čapek Karel, ČTK

Požár drážní budovy na Florenci

Budova dříve patřila Českým drahám. "Je to objekt, který byl už neobydlený, opuštěný, takže se předpokládá, že škoda bude nulová," řekla Adamcová. Jediná škoda, o které ví, je zhruba 20 000 korun na ohořelých stromech v okolí.

Pracovník ostrahy řekl, že půl hodiny po půlnoci slyšel volání o pomoc. Zavolal hasiče a informoval procházející policejní hlídku. "Během několika minut byla celá budova v plamenech," dodal. Objekt byl podle něho odpojen od dodávky elektrického proudu, bezdomovci si v něm svítili svíčkami.

Foto: Petr Horník, Právo

Po požáru zbylo na místě jen spáleniště.

Na místě požáru zasahovalo 23 jednotek, z toho devět profesionálních, deset dobrovolných a také hasiči Českých drah, pražského metra a letiště.

Co se týče příčin vzniku požáru, hasiči zatím žádné informace neposkytli. "Bohužel zatím se nedá určit příčina požáru ani doba, kdy bychom mohli mít první výsledky šeření. Jedná se o velmi rozsáhlý objekt, " řekla Právu po 12. hodině Adamcová.

Na vyšetřování se podílejí s hasiči také policisté, o prvních výsledcích šetření však nechtěl spekulovat ani jejich mluvčí Tomáš Hulan. První informace by mohly být po 15. hodině.

Foto: Čapek Karel, ČTK

Požár drážní budovy v těsném sousedství pražského autobusového nádraží na Florenci si vyžádal osm mrtvých.

Osm obětí si vyžádal 26. května 1995 požár pražského hotelu Olympik. Zahynuli jeho hosté, tři Belgičanky, dvě Finky, dvě Američanky a jeden Němec. Zraněno bylo 34 lidí. Požár vznikl v provozní místnosti v 11. patře vznícením textilií odložených na chladničce.

Výběr požárů, které si od roku 1990 vyžádaly tři a více obětí na životech:
Osm obětí:
26. května 1995 - Při požáru pražského hotelu Olympik zemřelo osm hostů (tři Belgičanky, dvě Finky, dvě Američanky a jeden Němec) a 34 lidí bylo zraněno. Požár vznikl v provozní místnosti v 11. patře vznícením textilií odložených na chladničce.
Čtyři oběti:
30. ledna 1996 - V Brně uhořeli dva dospělí a dvě děti při požáru bytu v Bratislavské ulici.
8. října 1996 - Oheň zachvátil noční klub African Safari v Praze 5. Přímo na místě zemřel jeden člověk, další tři lidé podlehli svým zranění v následujících dnech.
3. března 2004 - Čtyři lidé zemřeli a šest bylo zraněno při nočním požáru dělnické ubytovny v Brně-Bystrci.
2. února 2006 - Životy čtyř lidí si vyžádal požár bytu v panelovém domě na sídlišti Opatov v Praze 11. Tři lidé uhořeli, čtvrtý s těžkými popáleninami vyskočil z jedenáctého patra. Za založení požáru poslal pražský městský soud loni v říjnu dva pachatele do vězení na 15 a 12 let, Vrchní soud v březnu 2007 tresty potvrdil.
30. listopadu 2006 - Při požáru statku v Jakubovicích na Orlickoústecku zahynula matka a tři malé děti. Příčinou požáru byla nedbalost při používání infrazářiče.
9. ledna 2009 - V Ostravě při požáru dvou zahradních chatek u staveniště dálničního přivaděče uhořeli čtyři lidé, zřejmě bezdomovci.
19. prosince 2009 - Při požáru bytu v Brně-Zábrdovicích zahynuli čtyři lidé včetně zhruba rok a půl staré holčičky a šestiletého chlapce.
Tři oběti:
13. ledna 1991 - Při požáru v ubytovně Státního statku Praha v Radotíně zahynuli tři lidé.
30. srpna 1995 - Hra s ohněm si vyžádala životy tří dětí, když shořel zemědělský objekt ve Slezských Pavlovicích na Bruntálsku.
9. ledna 2002 - Při požáru herny v brněnské Nádražní ulici zahynuli dva hasiči a zaměstnanec herny.
11. června 2003 - Dva manželé a jejich dvouleté dítě se udusili při požáru rodinného domku v Praze 4-Spořilově. Oheň se rozšířil po výbuchu plynu.
25. října 2003 - Tři životy si vyžádal oheň v opuštěném domku v Holešově na Kroměřížsku. V noci uhořely v objektu dvě dívky ve věku 23 a 19 let, jejich dvacetiletý kamarád zemřel v nemocnici.
7. února 2006 - Při požáru dřevěné ubytovny v Mochově u Prahy zahynuli tři lidé. Byli tu ubytováni zahraniční dělníci, kteří pracovali pro firmu Česká farma.
14. března 2006 - Tři lidé přišli o život a dalších pět bylo zraněno při požáru ve dvoupodlažní ubytovně ve Strojírenské ulici v Praze-Zličíně.
26. května 2008 - Požár dělnické ubytovny a truhlárny v areálu někdejšího brněnského podniku Zetor si vyžádal životy tří lidí - dvou českých a jednoho bulharského dělníka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám