Hlavní obsah

Sobotka použil ve Sněmovně obstrukci a převezl koalici

Praha
Aktualizováno

Sněmovna ukončila v úterý odpoledne předčasně jednací den. Poslance ČSSD rozzlobila informace, že vláda chce z dolní komory stáhnout předlohy, které mají snížit rozpočtové výdaje. Jejich předseda Bohuslav Sobotka si vyžádal dvouhodinovou přestávku na jednání klubu a jednání dolní komory bylo zhruba ve čtvrt na šest odpoledne ukončeno.

Foto: Volfík René, ČTK

Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka na schůzi Sněmovny

Článek

Poslanci koalice si tak nestihli schválit, že mohou jednat i po 19. hodině. Koaliční poslanci přitom původně chtěli na zasedání Sněmovny během úterý projednat čtyři úsporné zákony, které by měly srazit schodek rozpočtu. Ve Sněmovně podle slov předsedy poslanců ODS Petra Tluchoře, chtěli být tak dlouho, dokud je neprojednají.

Poslanci zrovna projednávali úsporný balíček ministerstva práce a sociálních věcí, předtím podpořili v prvním čtení omezení státní podpory stavebního spoření. Sobotka poslancům přečetl zprávu serveru iHNed.cz, podle níž chce vláda reformní zákony stáhnout a předložit je znovu s požadavkem, aby byly projednány v legislativní nouzi.

Sobotka vyčetl premiéru Petru Nečasovi (ODS), že poslance o věci neinformoval před začátkem debaty. "Od vlády mi to nepřipadá jako seriózní jednání," řekl. ČSSD a KSČM neumožnily vládě zkrátit lhůty pro projednání zákonů ve výborech. Vláda chce postupem a žádostí o legislativní nouzi dosáhnout toho, aby mohly platit od ledna.

Poslanci dali šanci omezení podpory stavebního spoření

Sněmovna v úterý v prvním čtení podpořila vládní návrh na škrty ve stavebním spoření. Například státní podpora připsaná v příštím roce za letošní rok se má zdaňovat sazbou 50 procent.

Samotný příspěvek státu má klesnout ze současných 15 procent na deset procent, nejvýše 2000 korun ročně. Hlasování ale neznamená, že změna už platí, protože šlo o první čtení.

Zatímco vládní koalice chtěla návrh schválit ve zkráceném řízení, ČSSD spolu s komunisty tento návrh vetovala. Normu nyní dostanou k projednání výbory.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám