Hlavní obsah

CERD chce udělat registr pedofilů, narazí na zákon

Právo, Novinky, Josef Koukal, Lubomír Holuša

Registr pedofilů odsouzených v minulosti za násilí na dětech chce na internetu zveřejnit Centrální registr dlužníků (CERD). V Česku takový krok naráží na zákon o ochraně osobních dat. Provozovatelé ho proto chtějí umístit na zahraniční server vlastněný firmou přihlášenou v cizině.

Článek

„Dokud se nezmění legislativa, bude registr fungovat v zahraničí. U nás by za něj hrozila majiteli pokuta až 50 miliónů korun,“ prozradil Právu Jiří Jehlička z CERD. K nápadu ho údajně inspiroval případ zmizení devítileté Aničky Janatkové z Prahy. „Také mám malou dceru a nechtěl bych, aby se jí něco ošklivého přihodilo,“ uvedl Jehlička.

Český zákon zveřejnění brání

Podobné registry již v některých zemích existují. Ve Spojených státech lze v takové databázi dohledat jméno, fotografii i místo bydliště člověka odsouzeného v minulosti za pedofilní útok na dítě. Také Velká Británie v roce 2006 pověsila na web fotografie pedofilů, kteří po návratu z vězení porušili ohlašovací povinnost a zmizeli z dohledu úřadů.

Zveřejňování deviantů brání v Česku zákon. Databázi, z níž by rodiče malých dětí zjistili, že třeba jejich soused je v minulosti trestaný pedofil, proto v republice legálně zveřejnit nejde. CERD chce na zákon vyzrát právě umístěním registru do zahraničí.

Data z mediálně sledovaných soudních kauz

Základ registru by měly tvořit údaje z otevřených zdrojů, například dříve medializovaných soudních kauz. Další informace by pak na server posílali sami uživatelé a administrátoři by je pouze ověřovali.

„Člověk, který se třeba stane účastníkem soudu ohledně útoku na nezletilého, napíše do registru, že takový rozsudek byl vynesen, pak už zbývá jen pořídit fotografii a dá se to tam,“ popsal záměr Jehlička.

„Administrátor bude rozsudky kontrolovat podle serveru Justice.cz nebo telefonátem na soud, aby nemohlo dojít ke zneužívání databáze k pomluvám nevinných osob,“ dodal Jehlička.

ÚOOÚ: hned na ně vletíme

Pokud se registr na internetu skutečně objeví, je Úřad na ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) okamžitě připraven jeho činnost prověřit.

„Šlo by o klasický black list (černý seznam), který je u nás nezákonný a je nezákonný i v celé Evropě,“ řekl Právu šéf ÚOOÚ Igor Němec. „Dokud není seznam zveřejněný, nemohu říct, zda proti němu lze něco dělat. Je samozřejmě naší povinností takové věci šetřit. Pokud dostaneme nějakou stížnost na provoz takového registru, tak se jí určitě začneme zabývat,“ dodal Němec.

Podle něj jsou v rámci Evropy a mezi Evropou a Spojenými státy už dávno uzavřeny smlouvy, v rámci kterých si policie údaje o pedofilních pachatelích může předávat.

Nejdřív bude anketa

CERD chce v první fázi vyzvat veřejnost, aby se vyjádřila k otázce, zda evidenci pedofilů na internetu chce či ne. Na domácím webu www.registrpedofilu.cz proto v pondělí zveřejnil anketu, která v případě příznivého ohlasu poslouží jako petice vůči českým úřadům, aby registr zřídily samy.

Obsahuje i požadavek na zavedení GPS označení pro propuštěné odsouzence za pedofilní delikty, obdobně jako je tomu u vězňů v domácím vězení. Byli by tak pro policii lépe dohledatelní.

Pokud úřady nezareagují, umístí vlastní registr pod obdobnou doménou do zahraničí. „Doménu pak přesuneme do zahraničí, kde už ji vlastní zahraniční subjekt. Jde i o to, aby se systém nezahltil, protože se dá očekávat, že po spuštění se na něj přihlásí hodně lidí najednou,“ dodal Jehlička.

Bez ohledu na případnou změnu legislativy hodlá CERD registr zveřejnit 17. listopadu.

Iniciativa Jiřího Jehličky

Původním správcem Centrálního registru dlužníků byla od roku 2003 do konce roku 2007 společnost CorpInvest, od jejíž činnosti se ministerstvo financí (MF) v roce 2006 distancovalo s tím, že neexistuje jakákoli souvztažnost mezi MF a informacemi, které stránky společnosti nabízejí.

MF s touto společností v žádném případě nespolupracuje a iniciativu CERD považuje za soukromou. Stránka ministerstvofinanci.cz, která může působit jako oficiální prezentace MF, obsahuje poutač na Centrální registr dlužníků, se kterým však MF nemá nic společného.

Jednatelem od září letošního roku

Od roku 2007 je správcem CERD společnost CERD ČR spol. s r. o., jejímž současným jednatelem má být podle výpisu z obchodního rejstříku právě Jiří Jehlička, a to od 1. září 2010. Tato společnost je registrována v USA.

Jiří Jehlička v minulosti proslul tím, že pořádal demonstrace za odstoupení Jiřího Paroubka z funkce premiéra. V médiích se rovněž objevuje řada informací o tom, že Jehlička spekuluje s internetovými doménami.

Nemá přístup do databáze bank

Podle informací z webu centralniregistrdluzniku.cz je registrace na tento server možná zdarma, pro využití pokročilých služeb je však nutné zaplatit poplatek, aby bylo možné získat informace o vlastní osobě či získání potvrzení o bezdlužnosti.

Fyzickým osobám se údajně zobrazují automaticky údaje z protikorupčního systému. Problém je však v tom, že registr nemá přístup do databáze bank, o čemž informoval server Týden.cz.

Oficiální seznam dlužníků poskytuje Bankovní registr klientských informací, spravovaný společností CBCB - Czech Banking Credit Bureau, za níž stojí největší bankovní ústavy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám