Hlavní obsah

Topolánek hledá podporu v USA jako kandidát na ředitele IEA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Bývalý premiér Mirek Topolánek se snaží v těchto dnech získat podporu jako kandidát na výkonného ředitele Mezinárodní energetické agentury (IEA), jež je součástí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Podpora USA je při kandidatuře zásadní. Ke zvolení Topolánka by stačily hlasy Spojených států a evropských zemí.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Bývalý premiér Mirek Topolánek na mezinárodní konferenci Forum 2000

Článek

Podle Topolánka má každý z 28 států zastoupených v agentuře tři hlasy a pak hlasy podle objemu dovozu ropy. Spojené státy mají 46 hlasů ze 181, za nimi je Japonsko s 18 hlasy a Německo s 11 hlasy. Česko i Slovensko mají po čtyřech hlasech.

Topolánek podotkl, že zatím to je ohledně podpory jeho kandidatury v Evropské unii "půl na půl". Některé státy, jako například Slovensko, jej již prý jasně podpořily. Další si zatím nechávají "otevřená vrátka".

O evropském kandidátovi by se mělo rozhodnout v prosinci letošního roku. Současným šéfem agentury je Nobuo Tanaka z Japonska, který ji vede od září 2007. Jeho místo by se mělo uvolnit příští rok na podzim.

Kandidátů na post ředitele je víc

S Američany Česko o Topolánkově kandidatuře jedná už několik měsíců. Cílem současných schůzek je představit jim, jak si expremiér představuje další fungování agentury.

Kromě Topolánka se o vedení agentury, která sídlí v Paříži, zajímá i nizozemská ministryně hospodářství Maria van der Hoevenová. V tisku se také objevily informace, že Tanaka projevil zájem pokračovat ve své práci. Cesta do čela energetické agentury OECD tak pro bývalého českého premiéra nebude rozhodně jednoduchá.

IEA byla založena v 70. letech minulého století, aby bránila západní země dovážející ropu před kartelovou silou Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Agentura působí jako poradce v otázkách energetiky pro 28 průmyslových zemí OECD, včetně České republiky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám