Hlavní obsah

Sedmiletý chlapec vyslal kameru do vesmíru a natočil povrch Země

– New York
Novinky, Dagmar Plecháčová

Ojedinělé záběry, na kterých je vidět zakřivení Země z vesmíru, natočil pomocí kamery a svého průzkumného meteorologického balónu teprve sedmiletý Američan Max Geissbuhler. Amatérské zařízení, které mu pomáhal sestavit jeho otec, vynesl balón do kosmu. Jednalo se o speciálně izolovaný obal iPhone, kameru a GPS navigaci. Balón vystoupal zhruba za hodinu do výšky přes 30 kilometrů.

Článek

Někdo se o víkendech věnuje sportu, další svým koníčkům a jiný třeba relaxuje. Sedmiletý Max z New Yorku většinu svého volného času věnoval sestavování malé „domácí kosmické lodi“, díky které by mohl sledovat Zemi z vesmíru.

Za malé pomoci svého otce Luka se mu to podařilo. Nejdříve dal dohromady pouzdro odolné vůči extrémním podmínkám, které by mělo vydržet vítr o síle 160 kilometrů za hodinu, teplotu více než 60 stupňů pod nulou a ani voda pro něj neměla být problém.

Kamera se snesla k zemi pomocí padáku

Po osmi měsících příprav a zkoušení Max spolu s otcem vyrazili do newyorského parku Newburgh, kde do pouzdra připevnili kromě HD kamery i GPS modul. To vše bylo připevněno k meteorologickému balónu a vysláno do oblak. Po více než hodině vznášení a vystoupání do výšky přes třicet kilometrů balón praskl a kamera se pomalu začala snášet dolů pomocí malého padáku.

Díky GPS navigaci našla dvojice kameru ve stromech 40 kilometrů od místa vypuštění a rodina Geissbuhlerových se nyní může pyšnit vlastním videem z vesmíru.

Foto: Profimedia.cz

Sedmiletý Max s otcem Lukem a jejich unikátním domácím zařízením.

Reklama

Výběr článků

Načítám