Hlavní obsah

Strany zahájily vyjednávání o koalicích na komunální úrovni

Už během noci na neděli začala vyjednávání mezi stranami na komunální úrovni o vytvoření koalic. K nejsledovanějším bude patřit formování nového vedení v Praze a v Brně. Strany obecně deklarují nechuť ke vstupu do koalice s komunisty. Otazníky visí nad spoluprací stran vládní koalice, Věci veřejné už deklarovaly zájem vytěsnit ODS na Praze 1 a Praze 5.

Foto: Petr Horník, Právo

Kandidát TOP 09 Zdeněk Tůma a ministr financí Miroslav Kalousek čekají na výsledky voleb v Praze.

Článek

Kandidát na primátora za TOP 09 Zdeněk Tůma potvrdil, že je jako vítěz voleb připraven jednat s oběma dalšími stranami (kromě komunistů), které budou mít zástupce v magistrátu hlavního města. A nebude to mít lehké. TOP 09 sice získala 26 mandátů z 63. To jí však nestačí a potřebuje uzavřít koalici buď s ODS, která získala 20 mandátů nebo ČSSD, která bude mít 14 zastupitelů. S komunisty, kteří získali tři mandáty se nikdo bavit nechce a ani matematicky se nemohou stát jazýčkem na vahách.

ODS ústy Borise Šťastného již deklarovala zájem udržet post primátora a může se dohodnout s ČSSD. Vzájemná spolupráce obou stran má v Praze dlouhou tradici. Nicméně volební lídr ČSSD Jiří Dienstbier ml. koalici s ODS vylučoval a naznačoval možnost koalice s TOP 09, protože podobně jako Tůmovi mu vadí staré známé firmy v pozadí za volebním lídrem ODS Bohuslavem Svobodou.

Pravice může vyšachovat ČSSD v Brně

V Brně by ODS mohla oplatit ČSSD vyšachování z vlády nad radnicí, kterého sociální demokraté dosáhli po minulých volbách, přestože ODS získala v Brně nejvíce mandátů. ČSSD má nyní sice z 55 mandátů v Brně celkem 19, ale potřebuje nutně koaličního partnera. Její brněnský lídr Roman Onderka již vyjádřil zájem na sestavení koalice s ODS.

Druhá ODS má sice jen 14 zastupitelů, ale možnost koaličního partnerství s TOP 09 s devíti mandáty a lidovci, kteří mají šest zastupitelů, je reálná. Dohromady by měla 29 hlasů. V radě zasednou ještě tři zelení a čtyři komunisté.

V Ostravě je široké množství variant

Vítězná ČSSD v Ostravě hned tři možnosti, jak zformovat koalici. V 55členné radě má 21 mandátů a aby si zajistila většinu, může se spojit komunisty, kteří disponují osmi zastupiteli, s hnutím Ostravak a jejich 10 zastupiteli nebo vytvořit velkou koalici s 12 občanskými demokraty. V radě zasednou ještě čtyři zastupitelé za TOP 09. Jisté je, že nebudou-li chtít menší strany přizvat do vlády nad Ostravou komunisty, bude muset vyjednávat se sociálními demokraty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám