Hlavní obsah

Americký DuPont otevřel v Holešově novou továrnu na výrobu fólií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Holešov

Americká společnost DuPont otevřela minulý týden v Holešově na Kroměřížsku novou továrnu - závod na výrobu polyvinyl butyralových fólií, které se používají při výrobě vrstvených bezpečnostních skleněných laminátů například v automobilovém a stavebním průmyslu. Výstavba areálu stála 14 miliónů dolarů (268 miliónů korun).

Článek

"Tato významná investice posiluje aktivity společnosti DuPont ve střední a východní Evropě, zvyšuje potenciál divize Glass Laminating Solutions a klade důraz na udržitelný rozvoj," řekl na tiskové konferenci v holešovské areálu viceprezident divize DuPont Glass Laminating Solutions Stephen Cox. Zdůraznil, že patentovaná technologie je ohleduplná k životnímu prostředí a výrazně snižuje množství odpadního materiálu, který by se jinak ukládal na skládku nebo se spaloval.

Divize Glass Laminating Solutions má více než 60letou tradici. V České republice DuPont investuje přes 20 let. Nedávno v Praze podnik otevřel Centrum silničních technologií propagující inovativní materiály a poskytující poradenství pro budování pozemních komunikací. "Zároveň jsme v Praze otevřeli designový prostor se záměrem přiblížit naše stavební aplikace architektům," doplnila ředitelka společnosti pro Českou republiku Soňa Krausová.

Dnes slavnostně otevíraný areál vyrostl v holešovské části Všetuly, nedaleko průmyslové zóny, kterou již několik let buduje a pro investory připravuje Zlínský kraj. S celkovou rozlohou 360 hektarů se řadí mezi největší rozvojové plochy v zemi. Zatím, alespoň na papíře, do lokality míří pět podniků, naposledy to oznámil otrokovický Mitas, který se zabývá výrobou mimosilničních plášťů. Se všemi zájemci hejtmanství podepsalo dohodu, podle níž by do roka měla být podepsána smlouva o budoucí kupní smlouvě.

"Když jsme se rozhodovali o investici, bylo to v době krize. Můžeme mít nádherné prostory v průmyslové zóně, ale pokud bychom výrobu nerozjeli včas, přišli bychom o zákazníky a těžko bychom je získávali," komentoval ředitel výrobního závodu DuPont v Holešově Jiří Malota. Zdůraznil, že firma začala na projektu pracovat již v roce 2008, hledala prostory v okolí 50 kilometrů v okolí Zlína. "Priorita jedna byla holešovská zóna, druhá pak tato," dodal Malota. Další vytipované lokality byly ve Zlíně - Malenovicích, v Napajedlech na Zlínsku a ve Starém Městě na Uherskohradišťsku.

Firma do Holešova přesunula výrobní linky z pronajatých prostor ve Zlíně. V současné době ve společnosti pracuje 50 zaměstnanců, k tomu šest externistů. V listopadu podnik plánuje rozšíření výroby na obě linky. "Počítáme s tím, že doplníme počet osob ve výrobě o dalších 17 zaměstnanců. U zaměstnanců zaměstnaných přes personální agenturu chceme, aby v budoucnu mohli přejít do kmenového stavu," dodal ředitel holešovského závodu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám