Hlavní obsah

Mrtvá krysa má větší cenu než ženské tělo, uvádí zpráva o znásilňování v Kongu

– New York
Novinky,

Vojáci Demokratické republiky Kongo, kteří byli rozmístěni v provincii Severní Kivu, aby ochránili obyvatele, které v létě masově znásilňovali rebelové, se zřejmě dopouštěli týchž činů. Uvedla to expertka OSN na sexuální násilí ve vojenských konfliktech Margaret Wallstromová, která ve čtvrtek vystoupila s šokujícími zjištěními před radou bezpečnosti OSN, uvedla BBC.

Foto: Finbarr O´Reilly, Reuters

Znásilnění se nyní v Demokratické republice Kongo bojí i starší ženy

Článek

„Mrtvá krysa má větší cenu než tělo ženy,“ zahájila svou zprávu Wallstromová citací jedné z obětí. Zmínila také, jak otřesené jsou místní komunity, když byly znásilňovány i staré ženy, což je tabu.

V oblasti Walikale v nerosty bohaté provincii Severní Kivu bylo v létě masově znásilněno přes 300 dospělých žen a více než padesát dětí včetně několika chlapců. Většinou před očima příbuzných. Wallstromová z útoků obvinila vzbouřence z hutských Demokratických sil pro osvobození Rwandy (FDLR) a milice Mai Mai. [celá zpráva]

Brutální čin byl spáchán navzdory tomu, že nedaleko od míst útoků byli vojáci OSN. Ti ale včas nezasáhli, pročež se na hlavu OSN snesla tvrdá kritika. [celá zpráva]

Wallstromová ale uvedla, že i kdyby jednali, jak nejlépe by mohli, stejně nemohou nahradit funkční vládu. A ta v oblasti, kde působí rebelové, není.

Vládní vojáci znásilňovali také

Vládní vojska (FADRC), která byla po útocích v oblasti rozmístěna, aby nad surovinami bohatou oblastí získala kontrolu, se zřejmě dopouštěla týchž činů, jako rebelové.

Experti OSN vyslaní do oblasti slyšeli minulý týden od místních obyvatel i od vojáků OSN, o znásilněních, vraždách a rabování, kterých se dopustili vládní vojáci. „Možnost, že stejná společenství, která čelila brutalitě v červenci a v srpnu, nyní trpí násilím ze strany vojáků FADRC, je nepředstavitelné a neakceptovatelné,“ sdělila tvrdě a vyzvala vládu Demokratické republiky Kongo, aby tyto nové útoky „vyšetřila a rychle zadržela pachatele a pohnala je k zodpovědnosti“.

Zadržení pachatelů

Wallstromová varovala, že je velmi obtížné chránit civilisty v oblasti, kterou ovládají vzbouřenci a kde armády tvoří bojovníci z milicí.

Wallstromová se snaží také dostat před mezinárodní soud vůdce milicí zodpovědné za útoky. Podle ní je zábleskem naděje, že se podařilo zadržet dva vůdce rebelů, mezi nimiž je jeden, na kterého vydal zatykač mezinárodní soudní dvůr. Zadržení má být signálem, že sexuální násilí nebude tolerováno.

Zazněla také výzva, aby byly uvaleny sankce na hutského velitele zvaného plukovník Serafim, který stál za letními útoky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám