Hlavní obsah

Z dolu vytáhli nejstaršího horníka, cestou vzhůru špatně dýchal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

San José
Aktualizováno

Na povrch se ve středu podařilo z chilského kovodolu dostat skoro polovinu z 33 uvězněných horníků. Po půl šesté se na povrch dostal 16. horník. Je ve skupině horníků se zdravotními problémy. Jako devátý byl vytažen vůbec nejstarší horník – 63letý Mário Gómez. Vzhledem k jeho věku panovaly obavy, že bude mít velké zdravotní potíže, ale po výstupu ze záchranné kapsle působil uvolněně a žertoval.

Článek

Gómez se nechal vyfotografovat se svou ženou Lilian a zvedl vzhůru chilskou vlajku. V dole trpěl potížemi s dechem. Proto mu byla při výstupu nasazena celoobličejová kyslíková maska.

I když jeho vyzvednutí vyvolávalo obavy, záchranná operace zatím probíhá nadmíru dobře a ani horníci nemají velké zdravotní problémy. Pro jistotu je však po setkání s rodinami přepravují vrtulníkem do blízké nemocnice.

Foto: Ivan Alvarado, Reuters

Nejstarší zachráněný horník vystupuje z kapsle.

Gómezův příběh současně ukazuje, jak obtížný vedou chilští horníci život. Gómez pracoval v dolech od svých dvanácti let.

Podle chilského ministra zdravotnictví jsou horníci v dobrém zdravotním stavu, mají jen po vytažení rychlejší tep a vyšší tlak.

Horníci se zdravotními potížemi 

Už 56letý Jorge Galleguillo, který byl vytažen jako jedenáctý, trpěl vysokým krevním tlakem. Loni měl také zlomená žebra. Před ním se dostal na povrch 31letý elektrikář Alex Vega, který měl také vysoký krevní tlak a problémy s ledvinami.

V 15:14 SELČ byl vytažen dvanáctý horník Edison Peňa.

Carlos Barrios, který se dostal na povrch před čtvrtou hodinou středoevropského letního času jako třináctý, si stěžoval  na postup psychologa, který podle něj na muže pod zemí příliš tlačil.

V době závalu pracoval jako vedoucí směny. Kapsle, které pro něj jela, přivezla dolů dalšího  záchranáře.

V 16:30 SELČ se dostal na povrch už čtrnáctý horník Victor Zamorra. Patnáctým byl Victor Segovia, který kronikářem skupiny a rád hrál na kytaru. Jeho poznámky pomáhaly záchranářům poznat stav horníků pod zemí. Dříve utrpěl vážný úraz zad.

Jako šestnáctý se na povrch dostal 27letý Daniel Herrera.

Třiatřicet mužů uvízlo v hloubce 625 metrů 5. srpna. [celá zpráva]

V hlubinách strávili 69 dní. Jako první se na povrch dostal v 5:11 Florencio Ávalos (31). Následovali Mário Sepúlveda,  Juan Illanes Palma a Bolivijec Carlos Mamani Soliz. Jako pátý se dostal na povrch devatenáctiletý Jimmy Sánchez, šestým zachráněným byl Osmán Araya, sedmým José Ojeda a osmým Claudio Yáňez. [celá zpráva]

Devátým byl nejstarší Gómez, desátým Alex Vega, který se dostal nahoru ve 13:00 SELČ.

Vyprošťovací práce potrvají celkem přibližně 36 hodin. Na místě situaci monitoruje na 1600 žurnalistů z celého světa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám