Hlavní obsah

Afghánští únosci zabili při pokusu o záchranu britskou humanitární pracovnici

Kábul

V pátek byla únosci v Afghánistánu zavražděna britská humanitární pracovnice Linda Norgroveová, která jimi byla držena od letošního září. Oznámil to v sobotu britský ministr zahraničí William Hague. Během sobotního útoku afghánských povstalců zase zemřeli čtyři italští vojáci. Informovalo o tom italské ministerstvo zahraničí.

Foto: Profimedia.cz

Britská humanitární pracovnice Linda Norgroveová.

Článek

Unesené Lindě Norgroveové bylo 36 let. Únosci se jí zmocnili 26. září ve východoafghánské provincii Kunar. Spolu s ní to samé potkalo i tři její afghánské spolupracovníky. O jejich osudu se dnešní zprávy agentur nezmiňují.

V pátek večer byl podniknut pokus Norgroveovou osvobodit. Po přestřelce únosci uprchli, ale předtím unesenou zabili, napsala agentura AP.

Hague v komuniké uvedl, že "odpovědnost za její smrt padá plně na únosce. Od chvíle, kdy byla unesena, byl její život vážně ohrožen. Vzhledem k tomu, jakého typu jsou lidé, kteří ji zadržovali, a vzhledem k nebezpečí, v jakém byla, jsme usoudili, že nejlepší šancí pro ni je pokusit se ji osvobodit."

O život přišli také čtyři italští vojáci

V západním Afghánistánu v sobotu povstalci podle komuniké italského ministerstva zahraničí zabili čtyři italské vojáky, kteří se vraceli z akce. Jeden další voják byl těžce zraněn.

Itálie má v mezinárodních silách v Afghánistánu asi 3000 mužů. Mezinárodní síly se snaží zastavit nápor extremistického islámského hnutí Taliban, jež usiluje o návrat k moci, které ho zbavila intervence Spojených států a jejich spojenců před skoro deseti lety. Letošní rok je pro zahraniční jednotky nejkrvavější za celou dobu této války - o život přišlo už přes 570 jejich příslušníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám