Hlavní obsah

Hájek: Přenosy ČT z vítkovské kauzy připomínají procesy v 50. letech

– Praha

Zástupce hradního kancléře Petr Hájek ve středu komentoval přenosy České televize z probíhajícího procesu se žháři z Vítkova. Připomínají mu informování o politických procesech v 50. letech. Samotných pachatelů se prý ale nijak zastávat nechce.

Článek

"Ten celý případ žhářského útoku je samozřejmě hrůzný a nijak nechci obhajovat obžalované, ale hysterické informování o kauze je nepřijatelné. Podle mého názoru se jedná o nátlak a snahu narušit nezávislost soudu. Každý má právo na spravedlivý proces a soudci by neměli být takto vystavováni mediálnímu tlaku," řekl Hájek serveru parlamentnilisty.cz.

"Forma informování o této kauze mi připomíná mediální lynč jako v případě petice proti Heleně Vondráčkové či informování o procesech v padesátých letech," dodal.

Na velkou medializaci případu si stěžovali i obhájci obviněných mladíků. Podle obviněného Jaromíra Lukeše ovlivnila medializace případu výpovědi svědků. Obhájci, například Petr Kausta, který hájí Davida Vaculíka, tvrdí, že přílišné informování o kauze může ovlivnit soud. Podle Kausty je soud nezákonný.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obžalovaný David Vaculík ve středu před soudem

Podobně tomu bylo podle Hájka i v rozsudku ve sporu Heleny Vondráčkové a jejího manžela Martina Michala s Martou Kubišovou. I poražená strana, tedy Michal, nařkla média a osobnosti kulturního a společenského života, že upozorňováním na kauzu soud ovlivnily. [celá zpráva]

Šticha: ČT u takto zásadních událostí být musí

Mluvčí České televize Ladislav Šticha odmítl Hájkova slova komentovat. Vysvětlil, proč ČT kauzu sleduje a jednání soudu vysílá v přímém přenosu na svém zpravodajském kanále. "Soud se týká tak zásadního a průlomového tématu, které trápí nejen českou společnost, ale celou Evropu, že Česká televize považuje za svou absolutní povinnost informovat o tom procesu," řekl Šticha.

ČT v úterý a ve středu vysílala přenosy ze soudu. V síni se četly závěrečné řeči. Proces bude pokračovat 20. října, kdy budou vyneseny rozsudky. Státní zástupkyně navrhla pro tři z obžalovaných Davida Vaculíka, Jaromíra Lukeše a Václava Cojocaru výjimečné tresty 15-25 let. Pro Iva Müllera, který jako jediný činu lituje, trest do 15 let. [celá zpráva]

Prostor v přenosech dostaly obě strany, jak žalobkyně, tak obhájci mladíků a obžalovaní sami.

Hájek je kontroverzními výroky známý. Loni na podzim v televizi řekl, že by ČR mohla vystoupit z EU, protože je to cesta, jak by mohla zpět získat svou suverenitu. [celá zpráva]

Anketa

Myslíte si, že je správné, že ČT vysílala přímé přenosy ze soudu se žháři z Vítkova?
ano
22,1 %
ne
77,9 %
Celkem hlasovalo 19119 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám