Hlavní obsah

Moderní technologie osvobozují města od znečištění, tvrdí architekt Mayer

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Usměvavý pětačtyřicetiletý berlínský architekt Jüergen Mayer H., jehož posledním úspěchem je vítězství v soutěži prezentované na letošním Bienále architektury v Benátkách, spolupořádá výstavu v Praze. Jak vypadá jeho proslulá vize měst podléhajících moderním technologiím?

Článek

"Objev ozonové díry změnil způsob, jakým přemýšlíme o naší budoucnosti. Se zavedením digitálních technologií na počátku 21. století založených na elektřině jako hlavním zdroji pro zásobování energií, budou naše města růst bez znečištění a přetížení dopravy. Budou zelená, čistá a tichá. To je má vize budoucnosti," tvrdí renomovaný architekt Jürgen Mayer H.

Virtuální prostory podle něj v budoucnu uvolní veřejné prostory, které tak přestanou být přetěžovány. Mayer zastává multidisciplinární přístup k architektuře.

Foto: výřez: repro foto Dirk Fellenberg, Novinky

Dětský domov v Hamburku od Mayerova studia dokončený v roce 2008.

Studoval architekturu a přednášel ji na Univerzitě umění v Berlíně, na Harwardu, nedávno i na Kolumbijské univerzitě. Za svou kariéru získal např. cenu Miese van der Rohe v kategorii "objev roku" nebo Holcim Awards, udělovanou pro trvale udržitelnou architekturu.

Virtuální prostory brzy změní podobu klasických městských

Architekt vidí velkou budoucnost měst ve virtuálních prostorách, které budou místem pro naše jednání. "Individuální mobilita budoucnosti bude silně vázána na vývoj digitálně rozšířených městských prostor, na automatickém řízení a osobní výměně dat mezi lidským tělem a jeho prostředím. Dopady nového jednání budou k vidění na sociální, ekonomické a ekologické úrovni," říká.

Mayerovy myšlenky o dopadu moderních technologií na podobu měst jsou velmi podobné idejím nedávno zemřelého architekta Williama T. Mitchella.

"Ano, naše úvahy jsou podobné, vycházíme totiž z podobného prostředí a jsme podobná generace," říká k tomu Mayer.

Města se vylidní, lidé se budou setkávat ve virtuálních prostorách

Lidé se už nebudou setkávat na náměstích, ale na sítích. Podobu městského prostoru to podle Mayera zásadně ovlivní. A není jediný, kdo si to myslí. Teoretiků architektury, kteří zastávají podobný názor, je dnes celá řada.

Foto: výřez: repro foto David Franck, Novinky

Budovu Stackelhörn 11 najdeme ve středu starého Hamburku. Nahrazuje zničenou budovu a vyplňuje proluku mezi dvěma historickými domy.

Architekta zajímají dopady naší virtuální komunikace na materiální podobu měst. Navrhuje tak velmi flexibilní futuristické stavby.

Kamerové technologie dozoru podle něj změní způsoby pohybu po městě. Mayer vidí novodobá města jako flexibilní prostor, který bude velmi interaktivní a bude možné jej ovládat na dálku.

Foto: výřez: repro foto Dirk Fellenberg, Novinky

Interiér podle Mayera.

Mayera baví pásové fasády s "oky", které se podle něj hodí pro stavby umístěné někde mezi městem a přírodou.

Ke klimatizovaným budovám je Mayer skeptický

"Firmy v Německu většinou nechtějí klimatizované stavby, protože jejich provozní náklady jsou příliš vysoké. Navíc je klimatizace problematická ze zdravotního hlediska. Aktivační systém betonového jádra uvnitř betonových stropů budovu za využití vody v létě chladí a v zimě vytápí. Ohřívané povrchy snižují náklady na vytápění a šetří tak energii," dočteme se na výstavě.

Práce studia J. Mayera jsou k vidění v centru Prahy

V Galerii Jaroslava Fragnera Mayerovo studio představuje pražské veřejnosti několik zajímavých projektů vytvořených pro Hamburk.

Studio bylo založeno v roce 1996 v Berlíně a věnuje se rozhraní mezi architekturou, komunikací a novými technologiemi. Mezi nejnovější projekty patří radnice v parku "Scharnhauser Park" ve městě Ostfildern, heat Seat - nábytek citlivý na teplotu nebo menza vysoké školy v Karlsruhe. Studio letos zvítězilo v mezinárodní soutěži Audi Urban Future Award/Building a Vision for 2030.

"Ateliér představuje také autorský nábytek a několik nedávných realizací v Hamburku - administrativní budovy ADA 1 a S11, dětský domov Home.Haus a interiér stomatologického střediska," přibližuje Mayer.

Jde o první představení Mayerovy architektonické práce v Čechách. "Mám velmi rád současné budovy, viděl jsem Národní technickou knihovnu, je to velmi působivá stavba. Jinak ale moc nevím, jaké jiné stavby v Čechách vznikají, v Německu o nich z tisku nemáme dostatek informací."

Foto: Novinky

Pohled do expozice - výstavu doplňují panely pokryté vzory čísel (podle Mayera jde o grafické vzory pro datovou ochanu údajů, které nás mají přimět k úvaze co je a není soukromé a co je veřejné).

"Mám také velmi rád starou architekturu v Čechách - kubismus a modernismus a jsem velký fanoušek Josipa Plečnika, moc se mi líbí jeho kostel na náměstí Jiřího z Poděbrad. Dokonce se tako stavba stala inspirací pro jednu z mých staveb. Tou stavbou je Scharnhauser Park Town Hall v Německu. Inspiroval jsem se ornamenty na fasádě," dodává.

Výstavu můžete navštívit v Galerii Jaroslava Fragnera s adresou Betlémské náměstí 5a, Praha 1 až do 5. 12. 2010. Otevřeno je od úterý do neděle od 10 do 18 hodin.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám