Hlavní obsah

Stavební spořitelny se snaží zachránit novými nabídkami

Právo, Vladimír Čechlovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První stavební spořitelny už začaly reagovat na plány vlády Petra Nečase, která chce snížit státní podporu, a tím ulehčit státnímu rozpočtu. Novinky spořitelen mají za cíl pomoci udržet atraktivitu stavebního spoření.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Modrá pyramida v pondělí představila svůj balíček, kterým chce zaujmout stávající i nové klienty.

První rok zhodnocení čtyři procenta

Například lidé, kteří nyní až do 31. ledna 2011 založí novou smlouvu o stavebním spoření, mají možnost získat za první rok spoření k běžnému dvouprocentnímu úroku z vkladu ještě dodatečný úrok ve výši dvě procenta.

První rok by se tak vklady úročily čtyřmi procenty.

Dodatečný úrok se bude týkat jen peněz, které klient vloží na svůj účet do čtyř měsíců po přijetí návrhu na uzavření smlouvy. Minimálně je třeba vložit na účet deset tisíc korun, přičemž smlouva může mít maximální cílovou částku jeden milión korun.

Rozšíření rychloúvěru

Modrá pyramida rovněž rozšířila i pro nové klienty nabídku rychloúvěru bez zajištění až do výše 300 tisíc korun. Úvěr lze získat hned po uzavření smlouvy o stavebním spoření. Úroková sazba úvěru, který je určen na běžné modernizace a rekonstrukce bydlení, začíná od 6,49 procenta ročně.

„Chystané snížení státní podpory na maximálních dva tisíce korun nás netěší, ale přesto i tato částka udrží atraktivitu stavebního spoření,“ řekl předseda představenstva Modré pyramidy Jan Pokorný.

Další spořitelnou, která již na chystané záměry vlády zareagovala, byla stavební spořitelna Wüstenrot. Ta minulý pátek oznámila, že od 1. října zvýšila úrokovou sazbu z vkladů stavebního spoření u nových smluv na 2,5 procenta ročně. To je momentálně nejvyšší úrok na trhu u nových smluv.

Další stavební spořitelny svou nabídku chystají a přijdou s ní už v blízké době.

Co se škrtne

Pokud parlament záměry vlády schválí, bude to znamenat, že se státní podpora, která bude vyplácená za letošní rok, zdaní padesáti procenty. Klient by tak u starších smluv, uzavřených do konce roku 2003, dostal maximálně 2250 korun a u smluv uzavřených po tomto datu nejvýše 1500 Kč.

Zdanění podpory je přitom jen jednorázový krok.

Státní podpora za rok 2011 a následující roky má být již zákonem sjednocena na maximálních 2000 korun. Současně bude od roku 2011 zavedeno zdanění úroků ze stavebního spoření, včetně tzv. úrokového zvýhodnění u starších smluv (sazba 15 procent).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám