Hlavní obsah

Žalobkyně navrhla třem žhářům z Vítkova výjimečné tresty

– Ostrava • Aktualizováno
Právo, Novinky, Aleš Honus

Závěrečnými řečmi pokračovalo v úterý u Krajského soudu v Ostravě hlavní líčení se čtyřmi neonacisty, obžalovanými z loňského žhářského útoku ve Vítkově. Státní zástupkyně Brigita Bilíková uvedla, že bylo jednoznačně prokázáno, že se všichni obžalovaní, Jaromír Lukeš, David Vaculík, Ivo Müller a Václav Cojocaru, dopustili pokusu o rasově motivovanou mnohonásobnou vraždu. Pro tři z nich navrhla výjimečné tresty. Obhájce Davida Vaculíka oproti tomu navrhuje zprostit klienta obžaloby.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Před soudce byli předvedeni všichni čtyři obžalovaní. Na snímku David Vaculík (druhý zprava), Jaromír Lukeš (vlevo).

Článek

13:20 Soudce odročil hlavní líčení, pokračovat se bude ve středu v devět hodin.

13:19 Advokát závěrem apeluje na soud, aby se nenechal ovlivnit nepodloženými závěry státní zástupkyně ani masivním mediálním zájmem, který proces provází.

"Mému klientovi nebylo prokázáno spáchání žádného trestného činu. Navrhuji, aby soud Davida Vaculíka zprostil od obžaloby," dodal Petr Kausta.

12:52 Advokát Davida Vaculíka Petra Kausta pokračuje v podrobném výčtu údajných pochybení policie, státního zastupitelství a soudu. Mluví už více než hodinu a půl. Zpochybnil i to, že se Vaculík nacházel na místě.

12:18 To, že chtěli žháři vyvraždit Romy, kteří žili v domku na okraji Vítkova, považuje advokát Davida Vaculíka za nepodloženou spekulaci.

„Tak odvážné tvrzení státní zástupkyně, že měli obžalovaní úmysl usmrtit všechny obyvatele domku, mi způsobuje husí kůži. Pro takové obvinění nemá státní zástupkyně žádný důkaz. Copak má státní zástupkyně právo napsat do obžaloby cokoliv se jí zlíbí?“ ptá se Vaculíkův obhájce.

12:04 Advokát Davida Vaculíka pokračuje v kritice způsobu vedení procesu. Nelíbí se mu například, že umožnil tiskové mluvčí soudu, aby po dobu hlavního líčení seděla hned vedle státní zástupkyně. Podle obhájce jde o jasný signál o propojenosti státního zastupitelství a soudu, který svědčí o tom, že soud není nestranný.

11:54 Advokát Davida Vaculíka také kritizoval soud za to, že umožnil novinářům připojit v soudní síni nahrávací zařízení, aniž by o tom informoval účastníky řízení. Kritizoval také on-line přenosy na internetu.

„Třetí osoby tak měly k dispozici nahrávky ze soudního líčení okamžitě, na rozdíl od obžalovaných,“ řekl s tím, že to bylo zcela v rozporu s ústavně zaručenými právy.

„Svědek, který čekal na chodbě, tak například mohl na mobilu nebo na internetu sledovat , co se děje v soudní síni, a mohl se podle toho připravit,“ řekl.

11:47 Vaculíkův obhájce Kausta řekl, že obžalovaní by měli být souzeni pouze za poškozování cizí věci a za ublížení na zdraví z nedbalosti. Poukázal na to, že případ policie nejprve vyšetřovala jako obecné ohrožení až po zadržení podezřelých kauzu překvalifikovala na pokus o vraždu.

11:29 U soudu hovoří obhájce Davida Vaculíka Petr Kausta. Na úvod říká, že tato kauza ukázala, že zásady jako presumpce neviny, právo na obhajobu, procesní pravidla trestního řízení a další jsou po dvaceti letech po přechodu k České republiky k demokracii jen proklamace.

Závěrečná řeč má 28 stran, předpokládá se, že číst ji bude asi dvě hodiny. "Je to nejdelší závěrečná řeč v mé advokátní kariéře," řekl Kausta.

11:20: Líčení pokračuje.

10:50 Soud vyhlásil přestávku. Pokračovat se má v 11:15.

10:43 Zmocněnec popálené Natálky Pavel Uhl řekl, že ani on o vině obžalovaných a jejich úmyslu zabíjet vůbec nepochybuje. Uhl dodal, že podle jeho názoru by měli obžalovaní dostat doživotní tresty.

„Postup obžalovaných směřoval výhradně k tomu, aby ublížili Romům, a to pouze proto, že jsou to Romové. Jakákoliv obhajoba, že šlo o útok proti majetku, je nevěrohodná,“ řekl s tím, že trvá na odškodném pro Natálku tak, jak navrhoval při zahájení hlavního líčení.

10:31 - U soudu hovoří zmocněnec Anny Sivákové Ladislav Baláž, která žádá odškodné ve výši 622 tisíc korun. „Kdyby si měla maminka Natálky dnes vybrat mezi odškodným, nebo vyšším trestem pro pachatele, vybrala by si vyšší trest,“ řekl.

10:19 Zmocněnec poškozeného Pavla Kudrika Markus Pape ve své závěrečné řeči poukázal na to, že obžalovaní jednali jako členové organizované skupiny. Podle něj je zcela zřejmé, že věděli o tom, že dům je obydlený.

Foto: Aleš Honus, Právo

Jaromír Lukeš se radí se svým obhájcem Pavlem Pěnkavou.

„Útok byl zaměřen na Romy. Z policejních odposlechů vyplývá, že vůdčí postavou byl Vaculík a jeho pravou rukou byl Müller,“ řekl Markus Pape. Dále citoval některé části odposlechů, plných vulgarit, které jsou podle Papeho stěžejním důkazem.

9:58 Jediný, komu státní zástupkyně nenavrhla výjimečný trest, je Ivo Müller, který spolupracoval se soudem, omluvil se poškozeným a projevoval nad svým činem lítost.

„Ale navrhuji uložit trest na samé horní hranici trestní sazby,“ řekla Bilíková. Horní hranice základní sazby je u vraždy, posuzované podle loni platného trestního zákona, patnáct let.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Před soudce byli předvedeni všichni čtyři obžalovaní. Na snímku David Vaculík (druhý zprava), Jaromír Lukeš (vlevo).

9:52 Také pro Václava Cojocaru navrhla žalobkyně výjimečný trest, ale spíše v dolní polovině trestní sazby, tedy v rozpětí 15 až 17,5 let.

9:45 Výjimečný trest při polovině trestní sazby, respektive mírně pod její polovinou, navrhla pro Jaromíra Lukeše, který vytipoval dům k útoku ve Vítkově.

„S Davidem Vaculíkem jsou navzájem doplňující se dvojka. Ani u tohoto obžalovaného není patrná míra jakékoliv reflexe skutku,“ konstatovala žalobkyně. Podle ní už Lukešovi nestačilo chodit na pochody a chtěl udělat "něco většího."

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

David Vaculík přichází k soudu. Žalobkyně mu navrhla výjimečný trest minimálně 20 let vězení.

9:38 Davidu Vaculíkovi navrhla vyměřit výjimečný trest při horní polovině trestní sazby, respektive „něco nad horní polovinou“, což představuje minimálně dvacet let vězení.

„David Vaculík je tím, kdo zaúkoloval a svolal aktéry a trval na provedené činu,“ řekla a poukázala na to, že obžalovaným se ani neomluvil a neprojevil žádnou lítost. „Vše svědčí o jeho naprosté bezcitnosti,“ řekla státní zástupkyně Brigita Bilíková.

Chtěli vraždit, řekla Bíliková

Bíliková v úvodu řeči řekla, že ze zajištěných důkazů, zejména z odposlechů vyplývá, že jediným motivem útoku byla skutečnost, že dům obývá početná romská rodina. „Všichni čtyři dobře věděli, kam jdou, co se tam bude dít a proč tam jdou,“ dodala žalobkyně.

„Nelze věřit tomu, že před činem dělali tak pečlivou přípravu, aniž by nebyli s okolnostmi plánovaného skutku obeznámeni,“ dodala. Poukázala zejména na to, že Jaromír Lukeš to ve Vítkově znal a dobře musel vědět, že dům je obývaný. „Děti neustále běhaly kolem domu, a to i v zimním období,“ řekla například.

„Udělali všechno pro to, aby obyvatelé uhořeli nebo způsobili život ohrožující zranění. Pokud se tak nestalo, bylo to jen věcí náhody,“ doplnila státní zástupkyně.

Žalobkyně: Svůj čin povýšili na ideologický záměr

„Je jednoznačně zřejmé, že se obžalovaní hlásí k ideologii neonacismu,“ dodala žalobkyně s tím, že se všichni čtyři účastnili neonacistických demonstrací a koncertů, prodávali cédéčka neonacistických kapel a někteří i podporovali sponzorskými dary Dělnickou stranu.

Žalobkyně dodala, že případ se vymyká běžným případům, projednávaným u soudů, což se musí projevit ve výši trestu. „Nechtěli jen usmrtit romskou rodinu, ale chtěli především zviditelnit neonacistické hnutí. Svůj čin povýšili na ideologický záměr, což jednoznačně vyplývá z provedeného dokazování,“ doplnila Bilíková.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám