Hlavní obsah

Jedovatý kal usmrtil čtyři Maďary včetně dvou malých dětí, kal dál uniká

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Budapešť
Aktualizováno

Počet obětí ekologické havárie v Maďarsku vzrostl v úterý na čtyři. Jsou mezi nimi dvě děti. V noci bylo nalezeno tělo čtrnáctiměsíčního dítěte, ráno pak tělo tříletého, uvedla maďarská tisková agentura MTI. Všichni pocházejí z obce Kolontár, kde z hliníkárny uniklo bahno obsahující žíravý louh. Lehce radioaktivní kal navíc dále uniká.

Článek

Dalšími oběťmi jsou 35letý muž, který zemřel ve svém automobilu, a 65letá žena, která zahynula v troskách domu. Další čtyři osoby se pohřešovaly, z nichž jednu - starší ženu - v úterý odpoledne nalezli mrtvou, posléze však úřady potvrdily jen čtyři oběti.  Podle úřadů 120 osob utrpělo zranění, 90 je jich hospitalizováno s popáleninami způsobenými jedovatými chemickými látkami.

Okolí hliníkárny u maďarské obce Kolontár bylo prohlášeno za území postižené ekologickou katastrofou. V pondělní se tam protrhla hráz odkalovací nádrže, z níž uniklo až milión kubických metrů červeného kalu obsahující chemikálie a těžké kovy. Podle agentury MTI kal zaplavil několik obcí.  [celá zpráva]

Obyvatelé nejvíce postižených obcí Kolontár a Devecser museli opustit své domovy. Ze zaplavených budov je odvážely traktory. Desítky lidí také uvízly na střechách svých domů. Museli je postupně zachraňovat vrtulníkem. Celkem muselo opustit domovy na 400 lidí.

Při zásahu bylo zraněno osm hasičů a jeden policista. Do záchranné akce byli nasazeni také vojáci.

Ekologická katastrofa se zvětšuje, kal dál uniká

Některá místa v Devecseru jsou nadále zatopena kalem až do výšky dvou metrů. Postiženo tam bylo 230 domů v devatenácti ulicích. Únik kalu se navíc stále nepodařilo zastavit. Ve třech župách vyhlásili stav ohrožení.

Ministr vnitra Sándor Pintér připustil, že kal znečistil řeku Torna a může se dostat až do Mošonského Dunaje. Katastrofa podle Zoltána Illése z oddělení životního prostředí maďarského ministerstva zemědělství postihne tisíce lidí na území tisíců kilometrů čtverečních. Na několika místech do řeky Marcal proto vylili kyselinu, která má zásaditý kal zneutralizovat. Na pomoc nasadila armáda také helikoptéry, které rozprašují neutralizační činidla. Na zastavení stále tekoucího kalu bylo použito několik tun sádrovce. Problémem je, že se únik zatím nepodařilo zastavit.

Kal vzniká při výrobě hliníku. Pro lidský organismus je jedovatý. Způsobuje popáleniny kůže a poškozuje oči.

Reklama

Výběr článků

Načítám