Hlavní obsah

Nobelovu cenu za medicínu dostal průkopník umělého oplodnění Edwards

Stockholm
Aktualizováno

Nobelovu cenu za lékařství dostal v pondělí ve Stockholmu britský lékař Robert Edwards, který patří k průkopníkům umělého oplodnění ve zkumavce.

Foto: Reuters

Britský fyziolog Robert Edwards, držitel Nobelovy ceny za přínos v léčbě neplodnosti

Článek

Robert Edwards, který se narodil v roce 1925, měl klíčový příspěvek při umělém oplodnění, což umožnilo mnoha bezdětným párům mít děti.

"Jeho úspěchy umožnily léčbu neplodnosti, zdravotního stavu, který trápí velkou část lidstva včetně více než deseti procent všech párů na světě," uvedl švédský Královský karolinský institut v prohlášení k udělení ceny.

Právě on spolu s již zesnulým Patrickem Steptoem stál u prvního dítěte ze zkumavky, jímž se stala v roce 1978 Louisie Joy Brownová.

Na metodě mimotělního oplodnění začal Edwards pracovat počátkem 50. let minulého století. Vyšel z předchozích objevů, podle nichž bylo možné oplodnit králičí vajíčko spermatem i mimo tělo samice, a pokusil se najít metodu, která by byla aplikovatelná u lidí.

Pomohl na svět čtyřem miliónům dětí

Otázce umělého oplodnění se věnoval od šedesátých let. Oplodnit lidské vajíčko se mu podařilo poprvé v roce 1968.  Vývoj vajíčka se však nejprve samovolně zastavil po prvním buněčném dělení.

Podle agentury Reuters Edwardsům výzkum pomohl na svět čtyřem miliónům dětí.

Lékařství a fyziologie je každoročně prvním oborem, v němž se Nobelova cena vyhlašuje. Součástí prestižního ocenění je odměna ve výši deset miliónů švédských korun (zhruba 26,5 miliónu Kč).

V úterý bude oznámeno jméno nositele Nobelovy ceny za fyziku, ve středu za chemii, ve čtvrtek za literaturu a v pátek Nobelovy ceny za mír. V pondělí 11. října bude ohlášen laureát ceny za ekonomii.

Reklama

Výběr článků

Načítám