Hlavní obsah

ČR zvyšuje bezpečnostní opatření kvůli hrozbě útoku

– Praha • Aktualizováno
Novinky, alt

Česká republika v souvislosti s hrozbou útoků sítě al-Káida v Evropě zpřísňuje bezpečnostní opatření. USA v neděli v souvislosti s cestami do Evropy varovaly své občany. Ministerstvo vnitra v neděli sdělilo, že nemá žádné informace, že by se hrozba Evropě vztahovala na Českou republiku.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Cizinecká policie posílila kontroly na mezinárodních letištích v ČR.

Článek

„Nebereme informace na lehkou váhu, přijímáme preventivní bezpečnostní opatření,"  uvedl v České televizi náměstek ministra vnitra Michal Moroz.

Ministerstvo vnitra a Policejní prezidium České republiky přijaly standardní bezpečnostní opatření. "Jako konkrétní příklady přijímaných opatření můžeme uvést zpřísnění bezpečnostních kontrol na mezinárodním letišti Praha Ruzyně či zvýšenou hlídkovou činnost v blízkosti rizikových objektů," uvedl mluvčí ministerstva Jiří Reichl.

Policie na letišti věnuje větší pozornost některým linkám, opatření ale nejsou viditelná. Zvýšená ostraha by se kromě letiště mohla týkat některých velvyslanectví, vládních úřadů nebo synagog.

Hrozba souvisí s varování z minulého týdne, kdy jeden ze zatčených mužů v Afghánistánu řekl, že al-Káida připravuje útoky na evropské země především na  německá a francouzská města. Hrozby ale nebyly nijak upřesněny a útoky zřejmě byly teprve ve fázi prvních příprav.

Plyne to z výslechů Ahmada Sidiqiho, Němce, který byl v létě zadržen v Afgánistánu a vyšetřovatelům u výslechu o plánech řekl. Měl je připravovat třetí muž al-Káidy Júnis Mauritání a financovat Usáma bin Ládin. [celá zpráva]

USA varují před cestami do Evropy

Americká vláda v neděli vydala varování pro své občany, aby se některým místům v Evropě vyhýbali. Jde především o veřejné prostory, jako jsou velké dopravní křižovatky nebo turisticky exponovaná místa.

Podle USA  připravují útočníci podobné atentáty jako před dvěma lety v Bombaji. Při nich zahynulo 160 lidí. Skupiny útočníků současně obsadily několik míst, především hotely, restaurace či židovská centra, zapálily je, nebo se v nich zabarikádovaly.

Evropa bere varování vážně, například Francie v polovině září kvůli hrozbě evakuovala Eiffelovu věž. [celá zpráva]

Varování pro občany pobývající v Německu a Francii vydala i Velká Británie.

Podle odborníka na cestovní ruch Tomia Okamury varování poznamená nejen počet lidí, kteří do Evropy včetně ČR přijíždějí, ale také výši útrat. Američané v Česku po Čínanech a Japoncích coby turisté utratí nejvíce peněz. "Pokud USA řeknou, že se nemá jezdit do Evropy je to velmi špatná zpráva, protože je to velký cestovatelský trh," řekl Novinkám Okamura.

Podle slov analytika cestovního ruchu Jaromíra Beránka pro ČT jsou Američané na podobná vládní varování velmi citliví a dají na ně více než Evropané.

Text varování
Ministerstvo zahraničních věcí varuje občany Spojených států před možností teroristických útoků v Evropě. Podle nynějších informací pokračuje Al-Káida a příbuzné organizace v plánování teroristických útoků. Evropské vlády podnikly kroky k ochraně před teroristickým útokem a některé se veřejně vyjádřily o podmínkách zvýšené hrozby.Teroristé mohou zvolit mnoho prostředků a zbraní a cílit jak na veřejné, tak na soukromé zájmy. Připomínáme americkým občanům schopnost teroristů zaútočit na systémy veřejné dopravy a další turistickou infrastrukturu. Teroristé se zaměřili a zaútočili na podzemní dráhu a železnici, stejně jako na letectví a námořní dopravu.Američtí občané by měli by měli věnovat zvýšenou pozornost svému okolí a přijmout vhodná bezpečnostní opatření, aby se při svých cestách chránili.Nadále úzce spolupracujeme s evropskými spojenci, pokud jde o hrozbu mezinárodního terorismu včetně Al-Káidy. Mezi Spojenými státy a našimi klíčovými partnery dochází k rutinní výměně informací, jejímž cílem je narušení teroristických spiknutí, identifikace potenciálních agentů a akce proti nim a posílení naší obrany proti potenciálním hrozbám.
Neoficiální překlad ČTK

Anketa

Máte obavu z teroristických útoků v ČR?
Ne, kdo by útočil na Česko?
16,1 %
Ne, ale zvýšená bezpečnostní opatření chápu
63,7 %
Ano, jeden nikdy neví, kde atentátník zaútočí
20,2 %
Celkem hlasovalo 21321 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám