Hlavní obsah

Británie s Francií si chtějí navzájem půjčovat jaderné ponorky

Novinky, rei
Londýn

Londýn a Paříž zvažují, že spojí síly při strategii jaderného odstrašení. Návrh francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho, který odmítl britský expremiér Gordon Brown, je znovu na stole po nástupu nové vlády v Londýně. Vyhlídky na jeho přijetí navíc zvyšují plánované rozpočtové škrty obou vlád. Uvedl to britský deník The Independent.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle listu se bude o „politicky výbušném návrhu“ hovořit během plánovaného setkání britského premiéra Davida CameronaNicolasem Sarkozym počátkem listopadu v Londýně. Záležitost je ale teprve na počátku.

Poradce britské vlády pro jadernou bezpečnost deníku řekl, že i když ministr obrany Liam Fox slíbil, že si Británie udrží samostatnost v oblasti jaderného odstrašení, odhadovaných 20 miliard liber (téměř 600 miliard korun), za které má být nahrazen jaderný zbrojní program Trident, nutí „přizpůsobit pohled na věc“. Ministr financí George Osborne tvrdí, že se zmíněné peníze budou muset najít v armádním rozpočtu.

Francie a Británie vlastní každá čtyři jaderné ponorky, přičemž přinejmenším jedna je vždy na hlídce a připravená odpovědět na případný nukleární útok na zemi. V případě, že se Londýn s Paříží dohodne na společných hlídkách, mohla by jedna ponorka – britská nebo francouzská – zajišťovat ochranu obou zemí zároveň.

Podle Independentu byl podobný návrh na stole už na počátku 70. let za vlády britského premiéra Edwarda Heatha, ale „minulé diskuse komplikovala oboustranná podezření a obavy z negativních reakcí na domácí politické scéně a u médií“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám