Hlavní obsah

Zaměstnanci firmy Thermolast v Dětřichově marně čekají na mzdy

Dětřichov

Další firma v povodněmi sužovaném Frýdlantsku má ekonomické problémy, na 120 zaměstnanců firmy Thermolast v Dětřichově zatím marně čeká na mzdy za srpen. Navíc si zákazníci z továrny odvážejí formy, které jsou třeba na výrobu plastových dílů pro automobily.

Článek

"Lidé mají strach, že přijdou o práci. Majitel tu byl minulý týden a řekl nám, abychom byli trpěliví. Jenže výplatu pořád nemáme. Navíc teď dokončujeme jednu velkou zakázku a co bude pak, nikdo neví," řekla za zaměstnance Alena Dostálová. Mezi pracovníky firmy jsou přitom i lidé, které v srpnu vyplavila voda a potřebují každou korunu.

Podle Milana Šubrta z krajské Asociace samostatných odborů nervozita mezi zaměstnanci Thermolastu stoupá. "Mluvil jsem s majitelem. Tvrdil mi, že výplaty řeší," řekl  Šubrt. Někteří zaměstnanci už podle něj zvažují, že podají návrh na zahájení insolvenčního řízení.

Podle zákoníku práce mohou lidé, pokud nedostanou výplatu do 15 dnů po splatnosti, dát zaměstnavateli okamžitou výpověď. Pak jim náleží nejen doplatek mzdy, ale k tomu navíc i tříměsíční odstupné. [celá zpráva]

Současný ředitel Thermolastu Fischer nezvedá telefon, aby vysvětlil, co bude s továrnou dál. Pro Frýdlantsko by uzavření firmy bylo jen další ranou. Thermolast je jedním z mála zaměstnavatelů v regionu s více než patnáctiprocentní nezaměstnaností.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám