Hlavní obsah

Síly NATO zaútočily z Afghánistánu na Pákistán, Islámábád protestuje

Novinky,
Islámábád
Aktualizováno

Síly NATO operující v Afghánistánu podnikly o víkendu za podpory bitevních vrtulníků Apache velký výpad na kmenová území Pákistánu. Při nájezdu se jim podařilo na pákistánské půdě zabít přes padesát muslimských radikálů. Šlo o odvetu za útok afghánských povstalců na post bezpečnostních sil na východě země v afghánské provincii Chóst, uvedla BBC. Pákistán v pondělí útoky odsoudil.

Článek

Mluvčí mezinárodních sil ISAF seržant Matt Summers potvrdil, že bojové vrtulníky překročily hranici a pronikly do Pákistánu. Neuvedl, ale kde to bylo. Velení ISAF tvrdí, že při akci nebyli zabiti žádní civilisté, ale to zatím není ověřeno z nezávislých zdrojů. Pákistánská média  uvedla, že při akcích NATO zahynuli bojovníci z organizace Hakkana, napojené na afghánský Tálibán, která působí v Pákistánu.

V pátek podnikl velký počet vzbouřenců útok na pozici afghánské armády v Chóstu. „Vzdušné síly v oblasti pozorovaly nepřátelskou palbu a v souladu nařízeními ISAF pronikly do oblasti nepřátelské palby,“ uvádí zpráva ISAF.

Ta byla zřejmě vedena zpoza hranic. Síly ISAF oznámily, že při akci zabily 49 vzbouřenců. Střety však pokračovaly. V sobotu se ve stejné oblasti dva vrtulníky Apache dostaly pod palbu z ručních zbraní, překročily hranici a zabily mezi čtyřmi a šesti vzbouřenci.

Pákistán se k akci na svém území vyjádřil až v pondělí večer. Podobně jako nálety bezpilotních letadel na kmenová území na severozápadě země je odsoudil, uvedla ČTK. Podle Islámábádu jde o porušení jeho suverenity, napsaly tiskové agentury.

Americké úřady tvrdí, že existuje dohoda umožňující letounům sledujícím jasný cíl překročit o několik kilometrů pákistánskou hranici. I podle islámábádského komentátora BBC má NATO dohodu s Pákistánem, že při podobných útocích má právo překročit hranice a pronásledovat útočníky i v kmenových oblastech Pákistánu.

Pákistán však popřel, že by takovou dohodu uzavřel. Mandát zahraničních jednotek operujících v Afghánistánu končí na hranici Pákistánu, uvedlo pákistánské ministerstvo zahraničí v tiskové zprávě.

Reklama

Výběr článků

Načítám