Hlavní obsah

Véčkaři vyškrtli z pražské kandidátky tuneláře

Právo, rsk
Praha

Věci veřejné ve čtvrtek vyškrtly ze 7. místa pražské magistrátní kandidátky a z 6. místa kandidátky do zastupitelstva v Praze 2 Petera Jambora. Stalo se tak poté, co vyšlo najevo, že byl soudem potrestán za finanční machinace tříletým podmíněným trestem, a že mu navíc hrozí další obžaloba za podvody.

Foto: Petr Horník, Právo

Billboard Věcí veřejných

Článek

Na případ upozornily Hospodářské noviny. „Po předložení soudního rozsudku jsme se rozhodli pana Jambora okamžitě vyškrtnout z obou kandidátních listin. Jde o jednoznačné porušení etického kodexu zastupitele, který byl všemi kandidáty podepsán při podání kandidátní listiny,“ uvedl pražský tajemník VV Pavel Dobeš.

Kandidátka VV na primátorku Markéta Reedová sice přiznala, že vyškrtnutí stranu v komunálních volbách může znevýhodnit, podle ní se však jednalo o nutný krok. „Řešení dané situace je pro nás důležité s ohledem na bezúhonnost našich kandidátů. Chceme mít na kandidátkách jen čisté a bezúhonné lidi,“ prohlásila Reedová.

Jak napsaly HN, Jambor, který se zabývá hlavně energetikou a ekologickými dotacemi, měl napojení na firmu Onyo, která získala padesátimilionovou zakázku na zateplení policejních budov i přesto, že nesplnila předepsané podmínky.

Další otazníky jsou kolem jeho angažmá ve firmě Panorama Group, která měla na starost spoluorganizaci zasedání Mezinárodního měnového fondu v Praze v roce 2000. Podle rozsudku Jambor firmu připravil o peníze, když na zahraniční účty vyvedl v přepočtu zhruba 70 miliónů korun. Vydával se přitom za předsedu představenstva, i když jím už nebyl. Za to dostal tříletý podmíněný trest.

Jambor navíc brzy opět stane před soudem kvůli obchodu s falešnými fakturami.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám