Hlavní obsah

Svědci v metru: Chtěli jsme sebevražedkyni zachránit, ale nemohli jsme rozbít sklo hlásiče

Novinky, Luděk Fiala
Praha

Lidé, kteří byli svědky tragické události, při které v úterý přišla o život mladá žena v pražském metru, tvrdí, že se pokoušeli neštěstí zabránit. Ve chvíli, kdy žena skočila do kolejiště, chtěli zmáčknout tlačítko nouzového zastavení vlaku. To je kryté sklem, které se jim ale nepodařilo rozbít.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Tlačítko pro nouzové zastavení vlaku ve stanici metra Můstek na lince A

Článek

Úterní tragédii v pražském metru nepřežila 35letá žena, která odpoledne skočila do kolejiště. "Stála tam asi půl minuty před příjezdem metra a lidé z peronu ji žádali, ať jde zpět," řekla Novinkám svědkyně incidentu Ivona Matějková.

"Bylo tam hodně cestujících a jen dvě, mladá dívka a starší paní, si klekly na kraj peronu za bílý pás a natahovaly ruce směrem k dívce v kolejišti a křičely na ni, ať jde zpátky, ať to nedělá. Všichni ostatní přihlíželi. A taky jedna mladá holka se snažila rozbít SOS hlásič," popsala Novinkám dramatickou situaci svědkyně.

Stanice Můstek na lince A je u každé koleje vybavena dvěma tlačítky pro nouzové zastavení vlaku (NZV). Podle informací Dopravního podniku je tlačítko proti neúmyslnému stisknutí chráněno sklíčkem o tloušťce 1,8 mm, které je pro usnadnění rozbití od výrobce naříznuto do kříže.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Tlačítko pro nouzové zastavení vlaku ve stanici metra Můstek na lince A

„Po mimořádné události, kdy údajně cestující nemohli rozbít sklíčko tlačítka pro NZV, došlo k prověření a kontrole sklíček obou tlačítek. Při prohlídce bylo konstatováno, že obě sklíčka jsou správně naříznuta do kříže,“ řekla Novinkám Ilona Vysoudilová, mluvčí Pražského dopravního podniku (DPP).

Uvedla, že sklíčko je potřeba rozbít loktem.

Podle Vysoudilové vyplývá z kamerového záznamu události, že od chvíle, kdy žena překročila bezpečnostní pás do kolejiště, do jejího sražení soupravou uběhlo pouhých 11 sekund. "Dozorčí stanice nemusel postiženou vidět vzhledem ke krátké době jejího pohybu v záběru," komentovala Vysoudilová rozhořčení svědků, kteří si stěžovali, že dozor stanice nezasáhl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám