Hlavní obsah

Britská královna se v tajné dohodě vzdala finanční samostatnosti

Novinky, rei
Londýn

Britská královna Alžběta II. byla donucena vzdát se výlučného práva Buckighamského paláce na vlastní správu přidělených financí. Uvedl to ve čtvrtek deník The Independent s tím, že tajná dohoda s vládou byla podepsána v důsledku dluhů, v nichž se královská pokladna ocitla v roce 2006.

Foto: Profimedia.cz

Královna Alžběta II.

Článek

Podle listu memorandum upravuje vztahy mezi Její výsostí a ministry a stanovuje tvrdé podmínky a limity na konkrétní královské výdaje z každoročních 38,2 miliónu liber (více než 1,1 miliardy korun), které paláci přiznává parlament. Dokument v případě neshod ohledně způsobu utrácení ustanovuje právo vlády převzít správu nad královskou pokladnou.

The Independent upozornil, že dohoda oslabuje pozici Buckinghamského paláce pro současná vyjednávání s vládou ohledně navýšení rozpočtu pro královskou rodinu. Podle expertů, které list oslovil, by naopak takto vláda mohla královnu donutit výdaje snížit, přičemž je teoreticky možné, že by královská rodina zcela přišla o státní dotace.

Spory vlády s královskou rodinou kvůli majetku a státní pomoci jsou časté, uvedl deník s poukazem na korespondenci a zprávy zveřejněné na základě zákona o svobodném přístupu k informacím. Královna od kabinetu v nedávné minulosti opakovaně dostala finanční pomoc v řádu miliónů liber.

Spory se též vedou o budovy a prostory patřící královské rodině, ale vybudované z veřejných peněz.

Reklama

Výběr článků

Načítám