Hlavní obsah

Kdybyste neničili ministerstvo, mohly jít ty peníze vám, vzkázal policistům John

Právo, Novinky, rsk, jas, jov, luk
Praha
Aktualizováno

Incident, při němž část účastníků úterní odborářské demonstrace vzala pomyslným útokem pražské sídlo ministerstva vnitra, politici odsoudili. Několik desítek policistů a hasičů vniklo do budovy, kde poškodilo dveře. Několik z nich se silou dostalo až za bezpečnostní rám. Ministr vnitra Radek John to komentoval slovy, že peníze, které dá resort za opravu, mohly být poskytnuty policistům.

Demonstranti pronikli do budovy ministerstva vnitra Video: ČTK

 
Článek

„Hlavně budeme opravovat a daňové poplatníky to bude stát peníze. Neboli odbory, které chtěly získat peníze, připravily ostatní občany ČR o další tisíce korun,“ prohlásil John v reakci na způsobené škody.

Peníze jsme mohli dát na policii, kdyby nám policie nezničila zařízení
ministr vnitra Radek John

Incident na ministerstvu vnitra prý nijak vyšetřovat nebude. „Peníze jsme mohli dát na policii, kdyby nám policie nezničila zařízení. Takto ho budeme muset opravit, protože by byla velká ostuda nechat tyto trosky na věčnou památku toho, jak jednají odbory,“ uvedl John.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Demonstranti vnikají do budovy ministerstva vnitra.

Podle svých slov by byl první, kdo by demonstraci podpořil, pokud by bylo jasné, odkud vzít peníze. „Demonstrace je žádost po obyvatelích v soukromém sektoru, aby vydali ze svých peněz více na platy státních zaměstnanců,“ doplnil ministr.

Budeme chtít náhradu škody, zní z ministerstva

Mluvčí resortu Jiří Reichl ale uvedl, že ministerstvo bude požadovat náhradu škody. "Ministerstvo vnitra disponuje kamerovým záznamem z vestibulu a bude jej analyzovat, aby bylo zjištěno, kdo způsobil ministerstvu škodu. V případě, že nebude viník zjištěn, bude vedení MV požadovat náhradu škody po organizátorech demonstrace," citovala Reichla ČTK.

Ten mimo jiné naznačil, že po demonstrantech zbyly pod koly zaparkovaných aut zaměstnanců ministerstva rozbité lahve od piva a dalšího alkoholu.

Tejc: šlo jen o malý incident

Stínový ministr vnitra za ČSSD Jeroným Tejc ocenil průběh protestu odborářů. „Chtěl bych ocenit to, v jakém poklidu proběhla demonstrace,“ sdělil Tejc, který průnik demonstrantů do budovy ministerstva vnitra označil za „malý incident“.

Reakci ministra vnitra Johna zkritizoval. „Byl bych na jeho místě velmi opatrný na svá slova,“ prohlásil Tejc s tím, že například škrty týkající se hasičů povedou k situaci, kdy bude vyšší ohrožení na životech.

Šéf Senátu vniknutí na ministerstvo odsoudil

Předseda Senátu Přemysl Sobotka v reakci na vniknutí odborářů do budovy ministerstva vnitra uvedl, že jde o "šokující zprávu".

"Respektuji právo vyjádřit demonstrací svůj postoj a názor, ale naprosto odmítám, aby se demokratický institut demonstrace změnil v příležitost ničit. To jsou již kriminální delikty, které nemohou být tolerovány," uvedl Sobotka.

Foto: Milan Malíček, Právo

Demonstranti se trefovali do opatření vlády a jejích členů.

"Obrazy rabujících policistů a hasičů jejich zájmům nepomohou a obrátí se proti nim," uzavřel šéf Senátu.

Nemůžeme ustoupit, tvrdí Kalousek

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) odmítl, že by vláda mohla ustupovat. „My nejsme v situaci, kdy bychom mohli slevit z tohoto rozhodnutí. Kdybychom ho odložili, čekala by nás všechny opatření mnohem tvrdší. Česká republika není v situaci, kdy se může rozhodovat, zda to udělá, nebo neudělá,“ řekl Kalousek novinářům.

Buď podle něj kabinet sáhne teď k sociálně citlivým opatřením ve výši desetiprocentního snížení objemu mzdových prostředků, „nebo se toho lekneme, budeme to dělat později, pak to bude mnohem víc než deset procent a zasáhne to mnohem víc lidí“, soudí šéf financí.

Oprávněné požadavky odborů, tvrdí ČSSD

Oproti tomu ČSSD demonstraci odborářů označila za oprávněnou. „Jsme přesvědčeni o tom, že tato demonstrace byla zcela oprávněná,“ prohlásil na tiskové konferenci ve Sněmovně úřadující šéf soc. dem. Bohuslav Sobotka. ČSSD podle něj stejně jako odboráři nesouhlasí s poklesem platů o deset procent a změnou tarifních tabulek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Protestující hasiči a policisté hrozili pěstmi a rakvemi.

Sobotka varoval, že kvůli postoji vlády ztratí státní zaměstnanci motivaci pro stát cokoliv dělat. Kabinet by podle Sobotky měl požadavky odborářů vyslyšet. „Také kraje podporují oprávněné požadavky odborů,“ uvedl pak šéf Asociace krajů ČR Michal Hašek (ČSSD). „Vláda těmito kroky připravuje plíživou privatizaci veřejných služeb,“ doplnil Hašek.

Anketa

Považujete požadavky odborářů za oprávněné?
Ano
29,5 %
Ne
70,5 %
Celkem hlasovalo 67314 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám