Hlavní obsah

Klaus: ještě že Bárta nestačil stavbu okruhu zarazit

Praha
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus se v pondělí dopoledne zúčastnil otevření části Pražského okruhu a zavtipkoval při tom na účet ministra dopravy Víta Bárty. Ten v posledních týdnech omezoval dálniční stavby. "Všichni jsme tuto stavbu potřebovali. Je dobře, že je dokončená, že ji pan ministr nestačil zarazit, stihlo se to tak tak," řekl Klaus.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Václav Klaus během otevírání Pražského okruhu

Článek

Podle Klause všichni Pražané i mimopražští, kteří dosud museli jezdit přes město, stavbu vítají. Silnice spojí D1 a D5 a uleví Jižní spojce a Barrandovskému mostu.

Klaus ocenil, že se o přemrštěné ceny staveb začal ministr zajímat a obecně se začíná více řešit kolik co stojí. Podle něj jde o návyk z minulých dob prostavět co nejvíce peněz.

Klaus také poděkoval lidem, kteří silnici vybudovali.

Bárta během proslovu kritizoval cenu 20 miliard, kterou stát za 23kilometrový úsek zaplatil. Podle něj stejně dlouhý úsek dálnice D8 vyjde na zhruba 6,5 miliardy korun.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Otevření Pražského okruhu.

Slavnostního otevření se zúčastnila zhruba stovka lidí. Prezident se šel po proslovech a přestřižení pásky projít po mostě, kde mu Bárta ukázal technický nákres stavby. Klaus po shlédnutí nákresu stavbu v žertu schválil se slovy: "Zkontrolovali jsme to, je to po technické stránce v pořádku."

Právě technický stav byl ještě několik hodin před otevřením podle Bárty důvodem, proč váhal, zda komunikaci vůbec otevřít. Na jednom z mostů jsou nedokonalé těsnící sváry.  Experti ho ale ujistili, že to neohrozí bezpečnost provozu. Ministr dopravy Bárta ještě čeká na kontrolní zprávu, na níž pracuje univerzita v Innsbrucku.

Bárta řekl, že první auta vjedou na okruh v brzkém odpoledni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám