Hlavní obsah

Bushova vláda chtěla přijmout 100 000 palestinských uprchlíků

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tel Aviv

Vláda bývalého amerického prezidenta George W. Bushe nabízela, že když Izrael s Palestinci uzavřou mír, USA přijmou až 100 000 případných palestinských uprchlíků. V neděli to podle serveru Haaretz při své přednášce v Tel Avivu řekl někdejší izraelských premiér Ehud Olmert.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý izraelský premiér Ehud Olmert

Článek

Expremiér během konference Ženevské inciativy uvedl, že během mírových rozhovorů s předsedou palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem v roce 2008 navrhl mírové řešení v rámci plánu Ligy arabských států. Problém uprchlíků měl být řešen na mezinárodní úrovni.

„Myslím si, že kdyby si uprchlíci, z nichž mnozí jsou už druhá nebo třetí generace Palestinců žijících mimo území, mohli vybrat mezi návratem do Izraele nebo Spojenými státy, uhádneme, co by si vybrali,“ komentoval americkou nabídku.

Olmert řekl, že mírové rozhovory, které byly nedávno obnoveny, by měly vytvořit palestinský stát podle hranic z roku 1967, přičemž se budou muset uskutečnit rozsáhlé výměny území. Obě strany ale podle něj musí uznat, že nad Jeruzalémem nebudou mít plnou suverenitu.

Bývalý šéf vlády zopakoval, že Palestincům nabízel přes 90 území Západního břehu Jordánu s územními výměnami za místa anektovaná Izraelem. Už v minulosti Olmert uváděl, že Palestincům nabízel téměř 94 procent území. Izraelským územím měl navíc vést koridor propojující západní břeh s pásmem Gazy. Hlavní město nového arabského státu mělo být ve východním Jeruzalémě, přičemž svatá místa měla být spravována společně za účasti Jordánska, Saúdské Arábie a Spojených států.

Olmert též uvedl, že během summitu v Annapolisu v roce 2007 jako vůbec první izraelský premiér uznal utrpení Palestinců. Dodal, že ministr obrany Ehud Barak nesouhlasil s osmibodovým dokumentem o hlavních bezpečnostních zájmech Izraele, který izraelská vláda předložila Bushovi, jenž slíbil, že ho předá svému nástupci Baracku Obamovi.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Mapa Izraele

Reklama

Výběr článků

Načítám