Hlavní obsah

FBI zatkla fyzika, který chtěl pomoci Venezuele k jaderné bombě

Novinky, pst
Aktualizováno

Americký Federální úřad pro vyšetřování obvinil manželský pár, který pracoval pro jaderný výzkum, a obvinil je z pokusu vyzradit technologická tajemství související s výrobou jaderných zbraní do Venezuely. USA mají s Venezuelou ovládanou režimem prezidenta Hugo Chavéze dlouhodobě napjaté vztahy.

Článek

Oba zatčení, Pedro a Marjorie Mascheroni, jsou občany USA , kteří pracovali v laboratoři v Los Alamos. Oba kontaktoval agent FBI, který se vydával za venezuelského agenta.

"Jde o závažný incident, který by měl sloužit jako varování pro kohokoli, kdo by chtěl prozradit tajné informace kvůli zisku," uvedl zástupce ministra spravedlnosti David Kris.

Pětasedmdesátiletý Pedro Macheroni, který se narodil v Argentině, pracoval v Los Alamos v letech 1979 až 1988 jako vědecký pracovník a jeho žena v letech 1981 až 2010 jako technická redaktorka a editoka, sdělila stanice BBC. Pár měl přístup k informacím o technologických postupech pro sestrojení atomové bomby.

Agent FBI kontaktoval Macheroniho poprvé v roce 2008 a vysloužilý vědec prohlásil, že by Venezuele pomohl získat jadernou bombu během 10 let. Macheroni žádal odměnu 793 tisíc dolarů (necelých 17 miliónů Kč) a venezuelské občanství a v roce 2009 připravili první dokument s tajnými informacemi. Podle stostránkového konceptu by Venezuela provozovala oficiální jaderný reaktor pro výrobu elektřiny a tajný podzemní reaktor, který by sloužil pro obohacování plutonia na zbraňovou úroveň.

Manželský pár byl obviněn ze spiknutí s cílem předat jiné zemi utajované informace o jaderném programu. Pokud budou odsouzeni, hrozí jim až doživotní vězení. Vláda Spojených států zároveň zdůraznila, že nepodezřívá Venezuelu z toho, že by její agenti chtěli pomocí špionáže získat americké jaderné technologie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám