Hlavní obsah

Německo popřelo úmysl deportovat Romy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Německo v pátek popřelo slova francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho, podle něhož mu kancléřka Angela Merkelová řekla, že Berlín plánujepříští týden deportovat Romy, jak to v posledních dnech činí Paříž. Šéf německé diplomacie Guido Westerwelle záležitost označil za nedorozumění.

Článek

„Kancléřka mne informovala, co bylo během rozhovoru řečeno. Kancléřka žádné takové oznámení neučinila. To by bylo v rozporu s německou ústavou. Myslím si, že to všechno bylo nedorozumění,“ řekl Westerwelle v německém rozhlase.

Sarkozy ve čtvrtek v Bruselu novinářům řekl, že ho Merkelová informovala o záměru zrušit ilegální romské tábory v Německu tak, jako to udělala jeho vláda.

Paní Merkelová mi řekla, žže zamýššlí v nadcházejícím týdnu tábory vyklidit.
francouzský prezident Nicolas Sarkozy

Jeho tvrzení nemohl potvrdit ani jeho ministr zahraničí Bernard Kouchner. Rozhlasové stanici Europe 1 řekl, že nic takového neslyšel, i když byl po celou dobu rozhovoru přítomen. Sarkozyho slova důrazně popřel i Merkelové mluvčí Steffen Seibert.

„Kancléřka nikdy s panem Sarkozym nehovořila o vyklízení údajných romských táborů v Německu, ani během summitu EU, ani na jeho okraji.“
mluvčí Angely Merkelové Steffen Seibert

Francouzská vláda se kvůli rušení romských táborů a odesílání Romů zpět do Rumunska a Bulharska dostala do křížku s Evropskou unií, která hájí právo všech občanů členských zemí na volný pohyb po celé EU. Nicolas Sarkozy se kvůli vyhošťování ve čtvrtek v Bruselu pohádal s šéfem Evropské komise Josém Manuelem Barrosem. [celá zpráva]

Podle českého premiéra Petra Nečase je záležitost vnitřním problémem Francie a jejích zákonů. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám