Hlavní obsah

Británii hrozí teroristický útok, varovala tajná služba

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britská tajná služba MI5 varovala, že Británii hrozí teroristický útok. Její ředitel Jonathan Evans má obavy, že by jej mohli spáchat zadržovaní teroristé, kteří budou vbrzku propuštěni, napsala BBC. Upozornil též, že dění v Somálsku a v Jemenu, kde se plánují útoky proti Británii, vyvolává obavy MI5.

Foto: Novinky

Článek

Jonathan Evans uvedl v jednom z vzácných veřejných vystoupení v Londýně na bezpečnostní konferenci, že lidé, kteří byli zadrženi pro podezření z terorismu po útocích z 11. září 2001 a budou v blízké době propuštěni, představují hrozbu: „Víme, že někteří z těchto vězňů jsou stále oddáni extremismu a zřejmě se vrátí k teroristickým aktivitám.“

„Účinnost boje proti terorismu se v posledních letech zvýšila, ale stále tu zůstává vážné nebezpečí smrtelných útoků. Není důvod si myslet, že se tato situace změní v nejbližší budoucnosti,“ řekl.

Podle něj stovky příslušníků tajných služeb jsou zapojeni do intenzivního boje s terorismem, ovšem mimo oči veřejnosti.

 Hrozba z Pákistánu slábne, obavy vzbuzuje Jemen a Somálsko

Zmínil se o tom, že se mění i to, kde se plánují útoky. Jestliže v předchozích letech 75 procent spiknutí mělo vazby na Pákistán, nyní je to jen 50 procent. Podle něj se aktivity teroristů přesouvají do Somálska a Jemenu.

Podle něj v Somálsku „významný počet britských občanů prodělává výcvik v táborech islamistické organizace Šabáb“. Ta je napojena na al-Káidu.

„Obávám se, že je jen otázkou času, kdy uvidíme na našich ulicích teroristický čin, který bude inspirován těmi, kdož nyní bojují po boku Šabábu.“

 Strach z Awlakiho

Velké obavy podle něj vzbuzuje také postava radikálního duchovního amerického původu Anwara al-Awlakiho, který je nyní v Jemenu. Ve spojení s ním byli teroristé z 11. září i lékař Nidal Málik Hasan, který zabíjel na texaské základně americké armády. [celá zpráva]

Uvedl, že Awlakiho poselství nachází odezvu i v Británii.

USA už nařídily Awlakiho zabít, nebo zadržet. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám