Hlavní obsah

Americký Senát čeká boj o smlouvu o odzbrojení

Washington

Zahraniční výbor amerického Senátu ve čtvrtek doporučil ke schválení nástupce smlouvy START mezi Spojenými státy a Ruskem o omezení jaderných zbraní. Demokraté ale nemají potřebnou dvoutřetinovou většinu. Bude muset přesvědčit alespoň část republikánů. Ti se zatím ke smlouvě, jež má stvrdit oteplení vztahů mezi Moskvou a Washingtonem, stavěli spíše rezervovaně.

Článek

Smlouvu, již americký prezident Barack Obama se svým ruským protějškem Dmitrijem Medveděvem podepsal letos na jaře v Praze, by chtěli demokraté ratifikovat ještě před listopadovým kongresovými volbami, které zřejmě prohrají.

Někteří republikáni v minulosti uvedli, že jim smlouva přijde příliš vstřícná vůči Rusku a nevýhodná pro Spojené státy.

V Rusku se o výsledcích hlasování ruského parlamentu nepochybuje, ale Moskva s ratifikací vyčkává. Smlouvu počátkem července doporučily k ratifikaci dva výbory Státní dumy, ale s dalšími kroky se čeká na vývoj v americkém Senátu.

Nová smlouva START snižuje během příštích sedmi let stav strategických útočných zbraní zhruba o třetinu, z nynějších 2200 hlavic na 1550 na každé straně. Rozšiřuje také možnosti ověřování stavu jaderných arzenálů.

Reklama

Výběr článků

Načítám