Hlavní obsah

Izrael neprodlouží moratorium na výstavbu, jednat se bude dál

– Jaruzalém
Novinky,

Izrael ve čtvrtek odmítl egyptský návrh prodloužit o tři měsíce moratorium na výstavbu v židovských osadách na západním břehu Jordánu, uvedla AP. Návrh Husního Mubaraka přitom podporovaly spojené státy. Palestinci přesto od jednacího stolu neodejdou, jak hrozili. Mahmúd Abbás uvedl, že k mírovým rozhovorům neexistuje alternativa.

Článek

" Všichni ale víme, že pro dosažení míru není jiné cesty než vyjednávání. Nezbývá nám, než pokračovat v tomto úsilí," řekl Abbás, aniž by však podle listu Ha´arec dal najevo, že to znamená, že v rozhovorech se nyní bude pokračovat

Egyptský návrh měl zachránit jednání poté, co předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás ve středu zopakoval, že pokud nebude výstavba zmražena, rozhovory budou ukončeny.

Tři měsíce měly podle egyptského prezidenta Husního Mubaraka, který ideu navrhl izraelskému premiérovi Benjaminu Netanjahuovi, dát oběma stranám čas na vytýčení hranice.

V rámci těchto jednání by se stanovila nová hranice mezi Izraelem a budoucím palestinským státem, takže by se osady na okupovaných územích staly součástí židovského státu, který by Palestině nabídl jiná území.

Plán podporovala i americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová, která byla rozhovorům v úterý a ve středu přítomna a ve čtvrtek odjela do Jordánska. K prodloužení moratoria vyzvala Izrael i EU.

Přímé rozhovory začaly 2. září díky diplomatickému úsilí USA. V úterý pokrčovaly v egyptském Šarm aš-Šajchu a ve středu v Jeruzalémě. Nepřinesly průlom v žádném ze sporných bodů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám