Hlavní obsah

Vláda chce dál podporovat jen solární panely na střechách

Praha
Aktualizováno

Kabinet premiéra Petra Nečase ve středu schválil novelu zákona o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů, který ukončí nynější podporu solárních elektráren vystavěných na volných plochách. Do budoucna by měly být podporovány pouze panely umístěné na střechách budov a podobných místech.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Kabinet se novelou zákona rozhodl řešit nynější situaci, kdy je otevírána řada projektů solárních elektráren, které zabírají zemědělskou půdu.

Podle premiéra Petra Nečase chce vláda novelu zákona prosadit ve zrychleném řízení. "Je to teprve první krok. Chceme přijít s dalšími opatřeními, které budou mít příznivý vliv na vývoj cen elektřiny," řekl Nečas.

Novela se týká solárních zdrojů připojených do sítě od příštího roku. Úprava má zmírnit zdražování elektřiny pro spotřebitele kvůli podpoře solárních zdrojů.

Právě zvýhodnění energie z obnovitelných zdrojů vedlo k masovému nárůstu otevírání solárních parků. Mnozí podnikatelé se nyní snaží zapojit své zdroje ještě v tomto roce, aby mohli vydělat na výhodně nastavených podmínkách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám