Hlavní obsah

Nelegální odpad poslaný do Brazílie už je v Hamburku a zamíří zpět do Česka

– Hamburk

Kontejner s údajným nelegálním odpadem, který byl v srpnu poslán do Brázílie, je od počátku týdne opět v Hamburku a patrně bude dopraven zpět do ČR. Uvedl to mluvčí tamního úřadu pro životní prostředí Björn Marzahn. Podle něj není jasné, kdy se přesun uskuteční.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Nebezpečný náklad je zpět v hamburském přístavu (ilustrační foto).

Článek

"Na to se spíše zeptejte vašeho ministerstva životního prostředí," odkázal Marzahn na české úřady. "My jsme tu, tak řečeno, jen místo, kde k tomu došlo, ale informováni jsme také odtamtud," doplnil mluvčí.

Ze severoněmeckého přístavu kontejner do Brazílie vyvezla korejská společnost Hanjin Shipping. Ta k němu v úterý odmítla poskytnout jakékoli vyjádření. Náklad měl oficiálně obsahovat recyklovatelné plasty, brazilské úřady místo nich ale v kontejneru podle tamního tisku objevily "kontaminované usazeniny", špinavé obaly na čistící prostředky, použité jednorázové plenky, potravinové obaly a zbytky krmiva pro zvířata. [celá zpráva]

Brazílie proto odpad vrátila zpět do Hamburku, což umožňují mezinárodní dohody o falešně deklarovaném škodlivém nákladu.

Náklad nebyl kontaminován, tvrdí firma, jíž odpad patřil

České ministerstvo životního prostředí na konci srpna uvedlo, že odpad by měl do Německa připlout v polovině září a o týden později by se měl vrátit do Česka. "Kontejner je od včerejška (pondělí, pozn. red.) tady v Hamburku a měl by být pravděpodobně po železnici odvezen zpět do Prahy," řekl v úterý Marzahn.

Česká inspekce životního prostředí už také provedla kontrolu ve firmě NeOmA sídlící v Nedakonicích na Uherskohradišťsku, od níž sporný odpad pocházel. Společnost ale popírá, že by byl kontaminován. Že náklad obsahoval povolené plasty, se na základě získané fotodokumentace domnívá i ministerstvo životního prostředí. Jasno ale bude až po zkontrolování samotného kontejneru.

Brazilské úřady dříve uvedly, že zásilka mohla být zkouškou účinnosti brazilské pobřežní inspekce pro případnou dopravu dalšího odpadu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám