Hlavní obsah

Za VV ve Vítkovicích prý kandiduje komunistka, ta to popírá

– Ostrava • Aktualizováno
Právo, Pavel Karban

Problém s údajnou komunistkou na kandidátce Věcí veřejných (VV) řeší véčkaři v Ostravě. Devětatřicetiletá Olga Kreutzigerová, která je podle vedení ostravské KSČM členkou strany od roku 2006, zastává místo trojky na kandidátce VV v městském obvodu Vítkovice.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Sama Kreutzigerová ale členství v KSČM popírá. „Nikdy jsem komunistkou nebyla. Přece nejsem na hlavu!“ řekla v pondělí Právu.

„Paní Kreutzingerová mi dala místopřísežné prohlášení, že není členkou KSČM. Pokud někdo tvrdí, že v komunistické straně byla, tak budeme požadovat nějaký důkaz, jako je členská přihláška. A jestli se podezření nepotvrdí, budeme uvažovat i o právních krocích,“ sdělila dopoledne předsedkyně poslaneckého klubu strany Kristýna Kočí. Podle ní jde o předvolební boj.

KSČM členství potvrdila

Jenomže její členství v komunistické straně Právu potvrdila nejen tajemnice Moravskoslezské krajské rady KSČM Ivana Kalousková, ale i volební lídr komunistů ve Vítkovicích Petr Páša a předseda obvodního koordinačního výboru KSČM Ostrava 3 Pavel Holas.

Je aktivní komunistkou. Účastní se veřejných akcí, zve na ně
předseda KSČM Ostrava 3

„Je aktivní komunistkou. Ne že by měla ve vítkovické organizaci nějakou funkci, ale účastní se veřejných akcí, zve na ně,“ popsal činnost ženy v domácnosti Holas.

Proč je na kandidátce VV, kde je u jejího jména uvedeno bezpartijní, neví. „Já se to dozvěděl minulý týden na internetu a byl jsem z toho v šoku,“ přiznal s tím, že důvody přechodu Kreutzigerové k pravici nezná.

„O vystoupení ze strany nepožádala, a pokud vím, tak se ani nikomu nezmínila o tom, že kandiduje za někoho jiného. A to je porušení našich stanov,“ dodal předseda obvodního koordinačního výboru KSČM Ostrava 3 Holas.

Zakládala TOP 09?

Volební lídr VV ve Vítkovicích Aleš Dobrozemský však tvrdí, že Kreutzigerová členkou KSČM není. „Mně říkali, že nikdy ani nebyla. A to mi řekla ona i doktor Páša,“ poukázal.

Právu ale Páša sdělil něco jiného. „To je lež, nic takového jsem panu Dobrozemskému neřekl! Že kandiduje za Věci veřejné, jsem už zjistil a o důvodech proč se mohu pouze domýšlet,“ prohlásil.

Podle Dobrozemského se Kreutzigerová snažila nejprve ve Vítkovicích založit místní organizaci TOP 09. „Ale to se jí nepodařilo a pak se přidala k nám,“ vysvětlil lídr vítkovických véčkařů.

Informace o tom, že trojka na jeho kandidátce je komunistka, ho zaskočila. „Udivuje mě to. Vím, že nějaké známé mezi komunisty měla nebo má, ale o tom, že je členka, opravdu nevím,“ dušoval se.

Tvrdí, že je to komplot

Kreutzigerová však spojení s komunisty razantně odmítla. „Znám jich osobně dost, i pana Pášu, který patří mezi mé přátele, stýkám se s nimi, ale členka KSČM nejsem a nikdy jsem nebyla.“

Tvrzení, že je členkou strany už čtyři roky, ji prý má zdiskreditovat. „Takové negativní informace mají pošpinit mou osobu, vůbec nechápu, co se to děje,“ povzdychla si kandidátka VV a za možného původce dezinformací označila nynější koalici ODS a ČSSD na vítkovické radnici. „Jinak si to nedokážu vysvětlit.“

Pro komunisty Kreutzigerová porušila stanovy, a proto podle předsedy obvodního koordinačního výboru Holase bude o jejím vyloučení ze strany hlasovat nejbližší schůze místní organizace KSČM.

Také VV chtějí problém vyřešit co nejdříve. „Projednáme to v pondělí večer a uvidíme. Nevím, co si o tom mám myslet,“ poznamenal lídr véčkařů ve Vítkovicích Dobrozemský.

Sama Kreutzigerová nechce podle svých slov VV v žádném případě poškodit. „Budu se to snažit vyřešit co nejrychleji a může se stát, že kandidátku Věcí veřejných opustím,“ naznačila.

Dva byli v KSČ

Pokud se prokáže, že Kreutzigerová komunistkou byla, či dokonce stále je, muselo by se ostravské vedení véčkařů zřejmě zodpovídat z předvolebního faux pas.

Předseda VV Radek John totiž před pár dny prohlásil, že členství u komunistů je podle stanov VV nepřípustné a v tomto ohledu bude strana přísná.

„Právo vyzrát má každý s výjimkou komunistů, tam jsme striktní,“ těmito slovy obhajoval minulý týden John pro Novinky.cz lídra kandidátky VV v Chodově na Sokolovsku Ladislava Paštéku, který byl dříve členem extremistické Národní strany.

Za stranu VV přitom byli do Sněmovny zvoleni nejméně dva poslanci, kteří byli členy někdejší KSČ – Stanislav Huml a Jiří Štětina.

Reklama

Výběr článků

Načítám