Hlavní obsah

Kocáb s Jochem od rána probíral agendu ochrany lidských práv

Praha

Bezmála osm hodin představoval rezignující zmocněnec pro lidská práva Michael Kocáb svoji agendu svému kritikovi, poradci premiéra Petra Nečase Romanovi Jochovi. Setkali se už v 9:00 ve Strakové akademii, jednotlivé odbory pak seznamovaly Jocha se svou problematikou do pozdních odpoledních hodin.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zmocněnec vlády pro lidská práva Michael Kocáb a poradce premiéra Roman Joch

Článek

Kocáb v úterý nabídl vládě svou rezignaci, odejít ale chce až ke dni jmenování svého nástupce, chce tak zabezpečit agendu. Jedná se podle něj o standardní postup při všech personálních změnách na významných pozicích v rámci státní správy. Nabídku prý podal "prostřednictvím předsedy vlády Petra Nečase".

Svoje rozhodnutí odůvodnil "nutností zabezpečení plynulého předání věcné agendy zmocněnce pro lidská práva a všech poradních orgánů, které má v gesci".

Vláda, která se dnes zabývala především diskusí o podobě státního rozpočtu na příští rok, ale o Kocábovi či jeho nástupci ve funkci nejednala. "My jsme dneska měli důležitější věci. Při vší úctě k panu Kocábovi jeho demise-nedemise není to, co by mělo cvičit s touto vládou," poznamenal Nečas.

Kocáb měl dosud v agendě lidská práva, občany se zdravotním postižením, národnostní menšiny, rovnost žen a mužů, neziskové organizace, záležitosti romské menšiny a sociální začleňování. Jednotlivá oddělení představuje zhruba v hodinových intervalech.

Kocáb versus Nečas

Nečas se s Kocábem dostal do sporu před týdnem, když premiér oznámil, že Kocáb podal rezignaci a on ji přijal. Kocáb to vzápětí dementoval s tím, že netrvá na svém dalším působení ve Strakově akademii, post chce ale opustit, až bude mít komu agendu předat. Stěžoval si také, že po ustavení kabinetu nikdo z nové vlády neprojevil zájem o práci jeho týmu.

Nečasovo prohlášení, že by láska k funkci neměla zmocněnci pro lidská práva zatemňovat rozum, označil Kocáb za nesolidní.

Na středeční schůzku vyslal Nečas svého poradce pro menšiny Romana Jocha. Nevládní organizace Kocába spíše podporují, obávají se o zachování úřadu a protestují proti případnému jmenování ředitele Občanského institutu Jocha vládním zmocněncem. Tuto možnost ale Nečas několikrát veřejně odmítl.

Zastánci lidských práv Jocha kritizují jako přílišného konzervativce a jeho pojetí lidských práv považují za nešťastné. Proti Jochovi protestovali u úřadu vlády. Iniciativa považuje Jochovo jmenování do funkce za "výsměch vládní moci občanské společnosti a neziskovému sektoru".

Reklama

Související témata:

Související články

Nečas už nechce Kocába ani vidět

Premiér Petr Nečas ve čtvrtek v Uherském Hradišti zopakoval, že když zmocněnec pro lidská práva Michael Kocáb nerezignuje, navrhne vládě jeho odvolání. Premiér...

Výběr článků

Načítám