Hlavní obsah

Plzeň byla vyhlášena evropským městem kultury

• Aktualizováno
Novinky, ČTK, Stanislav Dvořák

Titul Evropské město kultury získala ve středu Plzeň. Rozhodla o tom evropská porota, jejímž předsedou byl Robert Scott. Výsledek ohlásil na ministerstvu kultury v Praze. Oficiálně ho musí potvrdit ještě rada EU.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Plzeňané slaví vyhlášení svého města za evropské město kultury v roce 2015.

Článek

"Nebyli jsme pod žádným politickým tlakem, naše rozhodování bylo zcela nezávislé a transparentní," řekl Robert Scott. Hlasování bylo velice těsné, porotců bylo 11, Plzeň zvítězila o jeden hlas.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Emoce po vyhlášení Plzně evropským kulturním městem pro rok 2015

"Byl jsem si vědom, jakou radost to vyvolá v jednom městě a jakou deziluzi v druhém. Velice nás zaujal projekt Ostravy a doufáme, že vláda podpoří činnost a plány Ostravy na oživení a regeneraci města," dodal.

Boj o titul se naplno rozhořel v roce 2009. Dan Bárta tehdy písní podpořil Plzeň a Jaromír Nohavica zase Ostravu. Nohavica věnoval do kampaně pro Ostravu starší a dobře známou píseň Ostravo, zatímco Bárta natočil novinku Nebe nad Plzní.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Plzeňané slaví vyhlášení svého města za evropské město kultury v roce 2015.

O udělení titulu Evropské město kultury totiž rozhoduje komise Evropské unie složená převážně z cizinců. Návrh na titul se pak předkládá Radě ministrů.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Nadšení Plzeňanů po vyhlášení titulu město kultury.

Titul se každý rok uděluje dvěma vybraným městům ze dvou členských států EU s cílem podpořit evropskou kulturní spolupráci. V minulosti se titulem pyšnila města Patras, Cork, Janov, Lille, Štýrský Hradec či Salamanca. Kromě reklamy přinese městu dotaci 1,5 miliónu eur.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vyhlášení Plzně evropským městem kultury pro rok 2015 vyvolalo bouřlivý jásot

Obrovská vlna smutku ve středu zasáhla centrální Masarykovo náměstí v Ostravě, když v přímém televizním přenosu z úst předsedy komise Roberta Scotta zaznělo, že Evropským hlavním městem kultury 2015 bude Plzeň. V očích mnohých Ostravanů se objevily slzy, ale i přes zklamání, smutek a mnohdy i pocit nespravedlnosti se Ostravané v bezprostředních reakcích shodli, že město půjde hrdě dál a dokáže Evropě, že v ní má své místo.

My v Ostravě víme, kdo je Evropské hlavní město kultury nejen v roce 2015.

"Není to dobrá zpráva, ale současně to není žádná tragédie, protože my v Ostravě víme, kdo je Evropské hlavní město kultury nejen v roce 2015," řekl novinářům náměstek primátora Lukáš Ženatý (ODS). Dodal, že v Ostravě navíc vznikly projekty, které by bez kandidatury nikdy nebyly. "Myslím, že se nic neděje v tom smyslu, že je obrovská příležitost před naším městem, abychom realizovali to, co jsme si naplánovali," uvedl Ženatý.

Dodal, že město mělo jasno v tom, jak postupovat v případě vítězství a ví to i v případě prohry. "Myslím si, že město by mělo pokračovat v přípravě klastru na Černé louce. Záleží to na nových zastupitelích, ale myslím, že práce, která je odvedena, je k tomu zavazuje."

Foto: Jaroslav Ožana , ČTK

Smutek v Ostravě

Zklamaní jsou i představitelé kulturní veřejnosti, kteří navzdory prohře nemají o kvalitě kultury v Ostravě pochybnosti. "Kultura je v Ostravě skvělá, lidi jsou tady kulturní... a myslím si, že kultura u nás pojede dál, i když jsme ten titul nezískali, a že se můžou i Plzeňáci i Pražáci chodit k nám kulturu učit," uvedla ředitelka Ostravského muzea Jiřina Kábrtová.

Reklama

Výběr článků

Načítám