Hlavní obsah

Pastora z Floridy od pálení koránu neodradil Bílý dům ani Vatikán

Novinky, rei
Miami

Plán pastora Terryho Jonese spálit během sobotního devátého výročí teroristických útoků na USA z 11. září 2001 výtisky svaté knihy muslimů korán narazil na nesouhlas nejen amerických představitelů. Plán po Bílém domě i velení NATO odsoudil též Vatikán. Pastor má ale na pálení koránu právo, upozornila agentura AP.

Článek

Podle vrchního velitele amerických sil v Afghánistánu Davida Petraeuse pastorův čin ohrozí koaliční vojáky v Afghánistánu. Plán odsoudila i americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová. Vatikán ho nazval pobuřujícím.

Agentura AP uvedla, že ačkoliv Jones nepochybně rozzuří tisíce lidí po celém světě, má ze zákona na pálení knihy právo. „První ústavní dodatek ho chrání stejně jako dovoluje Ku Klux Klanu pálit kříže a protestujícím zapalovat americkou vlajku,“ napsala s tím, že nejvyšší soud už několikrát v podobných případech na základě svobody projevu rozhodl ve prospěch člověka, který svým chováním urazil třeba i většinu lidí.

Podle právního experta Ruthanna Robsona rozhoduje, zda dotyčný podněcuje k násilí. „Můžete hovořit a vyjadřovat svůj názor a činit tak symbolicky tím, že něco spálíte, ale nemůžete tím podněcovat k násilí."

Pastor Jones z Gainesvillu se k činu chystá spolu s pěti desítkami svých věřících. Kritika ze strany úřadů i nevládních organizací ho prý nezastaví. Věří, že korán je zlo, protože podporuje násilí a radikalismus.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám