Hlavní obsah

Pocit štěstí závisí na výši platu, prokázali vědci

– New York

Pocit osobního štěstí se zvyšuje s velikostí platu. Přišli na to vědci z americké Princetonské univerzity. Emoční komfort, tedy pocit štěstí, prý kulminuje na platové hranici 75 000 dolarů ročně (asi 120 000 korun měsíčně), alespoň tedy u Američanů. Kdo bere ještě víc, je sice spokojenější, ale pocit štěstí už si nevylepší.

Foto: Profimedia.cz

Američtí vědci prokázali, že výše platu je úměrně spojena s lidským štěstím.

Článek

"Když váš plat přesáhne 75 000 dolarů, náladu vám to nijak zvlášť nezvedne, i když budete mít pocit lepšího života," uvedl jeden z autorů průzkumu Angus Deaton. Když člověk vydělává ročně 100 000 dolarů a dostane místo s dvojnásobným platem, může samozřejmě mluvit o úspěchu. Nutně to ale neznamená, že ho ze dne na den přemůže pocit štěstí.

Průměrný hrubý příjem je v současné době v USA podle údajů OECD zhruba 41 000 dolarů ročně (asi 65 500 korun měsíčně). O pocitech osob s nižším platem se zpráva amerických vědců nezmiňuje.

Průzkumu se zúčastnilo půl miliónu Američanů

Seriózní průzkum, na kterém se podílel i nositel Nobelovy ceny za psychologii Daniel Kahneman, vyšel v úterním vydání amerického Sborníku národní akademie věd. Je založen na šetření Gallupova ústavu mezi téměř půl miliónem Američanů z let 2008 a 2009.

Výzkum podle autorů vcelku potvrdil, že většina Američanů žije šťastně a je se svým životem spokojena. V mezinárodním měřítku jsou prý v tomto ohledu USA na devátém místě za skandinávskými zeměmi, Kanadou, Nizozemskem, Švýcarskem a Novým Zélandem.

Reklama

Výběr článků

Načítám