Hlavní obsah

Nový Zéland zasáhlo silné zemětřesení

Wellington

Zemětřesení o síle 7,1 stupně Richterovy stupnice v pátek zasáhlo Nový Zéland. Způsobilo především značné materiální škody, hlášeny jsou pouze dvě vážně zraněné osoby. Policie už zasahovala při rabování několika obchodů ve městě Christchurch.

Foto: Reuters

Škody způsobené zemětřesením na Novém Zélandu

Článek

Informovaly o tom tiskové agentury s odvoláním novozélandskou geologickou službu, americkou geologickou službu USGS a místní úřady. V postižené oblasti byl vyhlášen stav nouze.

Původně bylo oznámeno, že zemětřesení mělo sílu 7,4 stupně, později po přezkumu záznamů byla jeho intenzita snížena na 7,1 stupně podle místní geologické služby. Americká geologická služba USGS otřesy klasifikovala stupněm 7 Richterovy škály.

Starosta Christchurche Bob Parker několik hodin po otřesech vyhlásil ve městě a okolí stav nouze a varoval občany před následnými otřesy a pády zdiva z poškozených budov. Stav nouze znamená, že část města bude uzavřena pro dopravu i veřejnost, a některé budovy budou z bezpečnostních důvodů uzavřeny. Vyhlášením stavu nouze je také uvedena do pohotovosti armáda, aby mohla být v případě potřeby nasazena k likvidaci následků zemětřesení.

Ohnisko otřesů se nacházelo asi 30 kilometrů západně od města Christchurch v desetikilometrové hloubce.

Otřesy půdy přišly uprostřed noci místního času, země se zachvěla v 18:35 SELČ. Varování proti vlnám cunami nebylo vydáno.

Trosky zřícených budov a částí starobylých domů zasypaly ulice, přerušeny jsou dodávky elektřiny, plynu i vody. Celou oblast zasáhlo několik silných následných otřesů. V Christchurchi jsou poškozeny i silnice. Padající cihly a další stavební materiál poškodil řadu automobilů.

Policie byla nucena uzavřít některé části města, kde byly cesty zataraseny sutinami.

Policisté zasahovali i proti rabujícím osobám, které využily poškození na obchodech. Několik jich bylo zatčeno.

V nemocnicích bylo ošetřeno neupřesněné množství lidí s menšími poraněními, dva vážně zranění muži byli hospitalizováni. Jeden je na jednotce intenzivní péče, druhému způsobily vážné rány kusy skla.

Uzavřeno bylo z preventivních důvodů i letiště, aby odborníci mohli zkontrolovat přistávací dráhy i budovy terminálu.

Christchurch je druhé největší novozélandské město s 342 000 obyvateli. Leží na východním pobřeží Jižního ostrova.

Souostroví leží v oblasti, kde se stýkají dvě tektonické desky. Zemi každoročně zasáhne asi 14 000 zemětřesení, avšak pouze 150 z nich zdejší lidé pocítí. A necelá desítka způsobí nějaké škody.

Reklama

Výběr článků

Načítám