Hlavní obsah

Korupce na obraně vyvolala přestřelku mezi Nečasem a Kalouskem

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) se ve čtvrtek v České televizi v souvislosti se skandálem okolo náměstka ministra obrany Jaroslava Kopřivy (KDU-ČSL) ohradil proti slovům premiéra Petra Nečase (ODS), že korupční chobotnice vznikla na ministerstvu obrany už v polovině 90. let. Kalousek připomněl, že tehdy na tomto úřadě pracoval jako náměstek nejen on sám, ale také Nečas.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

Kalousek a Nečas si v posledních dnech vyměnili prostřednictvím médií řadu ostrých výroků k tématům, na něž mají koaliční ODS a TOP 09 odlišné názory. Ve středu si lídři tří koaličních stran slíbili, že nebudou vnitrokoaliční spory vynášet na veřejnost.

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) tento týden odvolal náměstka Kopřivu za to, že společně s lobbistou Josefem Jindrou údajně dojednával provizi za stamilionovou zakázku. [celá zpráva]

Premiér kauzu komentoval s tím, že je to "další projev neuspokojivého vztahu v oblasti ekonomiky a veřejných zakázek na ministerstvu obrany, který má své kořeny v devadesátých letech".

"V polovině devadesátých letech byli na obraně dva náměstci: Petr Nečas a Miroslav Kalousek. Protože já jsem s Jindrou a Kopřivou nespolupracoval, nemohl myslet nikoho jiného než sebe," uvedl Kalousek. Zatímco Kalousek byl ekonomickým náměstkem od roku 1993 do roku 1998, Nečas působil ve funkci prvního náměstka v letech 1995 a 1996. Kalouskovo angažmá na ministerstvu provázela v médiích nejrůznější, ale nikdy neprokázaná podezření.

"Vůbec nechápu, jak souvisí mé desetiměsíční působení v resortu ministerstva obrany s tím, jak tam byly nastaveny mechanismy v oblasti nákupu," reagoval na Kalouskova slova Nečas.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám